MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2015 17:30:56

Anežský klášter a Staré Město

Anežský klášter a Staré Město

Odpověď ministra kultury ČR ze dne 23.4.2015 na moji interpelaci ve věci plánované novostavby v Praze 1, ulice U Milosrdných (u Anežského kláštera) z 2.4.2015

 

Věcně a místně příslušným správním úřadem, který vykonává, v přenesené působnosti, státní správu na úseku památkové péče na území hl. města Prahy, kromě jiného pro případy umístění stavby na památkově chráněném území, tj. v památkové zóně nebo památkové rezervaci, je Magistrát hl. města Prahy.

Magistrát hl. města Prahy se k takové stavbě vyjadřuje do řízení vedeného příslušným stavebním úřadem jako dotčený správní orgán závazným stanoviskem, které samo o sobě není rozhodnutím, ale jehož obsah je závazný pro výrokovou část rozhodnutí stavebního úřadu. Závazné stanovisko vydává Magistrát hl. města Prahy po předchozím písemném vyjádření odborné organizace státní památkové péče, kterou je Národní památkový ústav.

Historie umístění novostavby na nároží ulic U Milosrdných a Kozí se datuje už od devadesátých let minulého století. K problému novostavby se na základě žádosti vlastníků dotčených nemovitostí opakovaně vyjadřoval Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v hl. m. Praze (dále jen NPÚ HMP), který ve svých odborných požadavcích považoval za vhodnější navrhovanou novostavbu vyskládat z jednotlivých malých objektů včetně nepravidelné parcelní hranice. V návaznosti na to Magistrát hl. města Prahy, odbor památkové péče (dále jen MHMP OPP) vydal několik závazných stanovisek k umístění stavby.

MHMP OPP návrh novostavby připustil a stanovil základní podmínky pro jeho realizaci, které se týkaly pojednání exteriéru domu. Novostavbu z hlediska památkové péče hodnotí kladně, a to i s vědomím toho, že je objekt navržen v mimořádně citlivé lokalitě Pražské památkové rezervace na rozhraní předasanační zástavby Anežské čtvrti a asanačního území, kde dochází ke kontaktu drobnější zástavby haštalské čtvrti s klášterem a blokovou zástavbou činžovních domů. Svým kompozičním členěním novostavba vhodně evokuje soudobými prostředky rostlý nepravidelný charakter historické zástavby, která v místě stála. MHMP OPP považuje novostavbu za kvalitního reprezentanta novodobé architektury.

Ministerstvo kultury, jako instančně nadřízený úřad, do současné doby neeviduje žádný opravný prostředek, kterým by bylo napadeno některé z posledně jmenovaných závazných stanovisek, vydaných MHMP OPP, jako dotčeným správním orgánem na úseku památkové péče, do řízení stavebního úřadu.

Součástí projektu novostavby U milosrdných bylo odstranění objektu garáží a ohradní zdi, které bylo předmětem samostatného správního řízení (ohradní zeď délky 20 m a výšky 3,8 m). Dle stanoviska MHMP OPP a Národního památkového ústavu, který vede Ústřední seznam kulturních památek České republiky, daná ohradní zeď i objekt garáží, určené k demolici, jsou mimo areál kulturní památky – Anežský klášter.

Celou odpověď najdete na mých webových stránkách – www.koskubajiri.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama