MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.07.2016 17:21:58

Městské klima a zeleň

Městské klima a zeleň

Odpověď radní HMP na dopis ve věci klimatické změny v hlavním městě Praze x cena vody ze dne 24.6.2016

Vážený pane poslanče,

věřte, prosím, že zdražování vodného není příjemné nikomu, ani mně. Na druhou stranu potřebujeme získat peníze na obnovu vodohospodářské infrastruktury. Nemůžeme si prostě dovolit ji „vybydlet“ a zanechat tak našim potomkům velký infrastrukturní dluh. I když je to lákavé – čtyři roky by současný stav vydržel a já bych byla za tu hodnou, co nezdražuje, tak podle mě není zodpovědné a není to udržitelné.

Co se týče zalévání zahrad, tak chápu, že zálivka leze zvláště starším lidem do peněz. Na druhou stranu zalévat pitnou vodou je opravdu neúměrný luxus. Jedním z možných řešení je vlastní studna. Je investičně náročná, ale ta investice se jistě vrátí. Druhou možností je zalévat tzv. šedou vodou z koupelen a z kuchyně, ale to už předpokládá jednak nějaké předčištění, jednak trochu i změnu životního stylu, protože pak není možné používat např. v myčce běžné, poměrně agresivní chemikálie. Třetí, a podle mě nejjednodušší řešení je pořízení zvláštního vodoměru na zálivkovou vodu. Normálně totiž platíte vodné i stočné, přičemž se předpokládá, že množství odpadní vody se rovná množství odebrané pitné vody. Jestliže používáte velké množství pitné vody na zálivku, tak by se Vám vyplatilo neplatit za zálivkovou vodu stočné, protože kanalizační síť nevyužijete, platíte tedy za něco, co je zbytečné. Musíte si to ale dojednat na PVK. Běžně to používají velcí odběratelé, např. fotbalové kluby, ale lze tento systém využít i pro Vás. PVK v případě použití pitné vody pro zálivku zcela standardně umožňuje instalaci podružného vodoměru, který se pak samostatně odečítá a z takto spotřebované vody se neplatí stočné. Zákon sice stanovuje, že tuto povinnost má PVK až při spotřebě větší než 30 kubíků za rok, ale dle sdělení generálního ředitele PVK Ing. Mrkose, vyhovují všem žádostem. Náklady na technické úpravy umožňující měření ale nese odběratel.

A konečně čtvrtou možností je zalévání dešťovou vodou např. ze střechy nachytanou do jímky či nádrže. Vody sice ubývá, ale zatím jí není málo a toto řešení představuje značnou finanční úsporu. Zkušenosti lidí ukazují, že při nádrži o velikosti 3-4 kubíky, zakopané někde na zahradě, budete muset jen málokdy během léta zalévat pitnou vodou. Ideální bude využít program Modrá úsporám a podobnou nádrž pořídit z dotace, až budou ty programy vyhlášeny (asi od příštího roku).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout