MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.02.2016 12:32:28 - Ježková

Virus zika

Je údajně velká pravděpodobnost, že pokud se něco nestane, rozšíří se i do Evropy. Pokud to ale chápu dobře, rizikem je jen pro těhotné a jejich plod? A když mě komár štípne, drží se ve mně ten vir nějakou dobu? Co když třeba v tu chvíli těhotná nejsem, ale za měsíc po bodnutí komárem budu? Je to i tak riziko?

Odpověď

06.02.2016 10:00:29 - MUDr. Jiří Štětina
Děkuji za dotaz, ale spíše byste se měla zeptat odborníků (mikrobiologové, virologové, epidemiologové, imunologové), ale všeobecné vědomosti mít musím, tak tedy odpovídám. Komáři přenáší mnoho onemocnění převážně s postižením nervové soustavy ( encefalitidy, borelióza a další) a virus v organismu přežívá určitě delší dobu než je likvidován farmakologicky anebo spíše vlastními protilátkami. Současné onemocnění virem Zika je záludné tím, že samo o sobě není tak závažné, ale „destruktivně“ působí na plod, tedy děťátko v těle maminky. Pochybuji, že je možné přesně určit, jak dlouho virus v těle ženy persistuje a je schopen vyvolat onemocnění. Předpokládám však, že pokud se nakazí žena, která není ještě těhotná, za měsíc by nemělo dojít k postižení dítěte. Ale, jak uvádím výše, přesnou odpověď dají odborníci, já to opravdu nejsem.

S pozdravem   Štětina