MUDr. Jozef Kochan

Kandidát č. 1 v Královéhradeckém kraji
  • Královéhradecký kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2010 10:47:07

Expedice naděje oslovuje mladou i starší generaci

Expedice naděje oslovuje mladou i starší generaci

Doslova v předvečer spuštění předvolební kampaně ODS zavítal její předseda Mirek Topolánek do Královéhradeckého kraje.

Na této „expedici naděje“, při které se M. Topolánek setkává s občany v různých podnicích, ve  firmách, školách, v kulturních zařízeních apod., jej vždy doprovázejí mimo jiných osobností také kandidáti do parlamentních voleb.  Význam  těchto cest po celé republice je zejména v oslovení občanů, povzbuzení kandidátů i celých volebních týmů do nelehkého období, které je čeká v následujících měsících. „Oranžovorudá  demagogie se začíná rozlézat do všech koutů a mnozí lidé rádi slyší vábivé sliby. Bohužel si však zacpávají uši před tvrdou realitou a zadlužení jejich vnoučat je nepálí,“ řekl ke smyslu těchto expedic lídr kandidátky Královéhradeckého kraje Jozef Kochan.    

V Hradci Králové zavítal v úterý 16. března předseda ODS v doprovodu  již zmíněného lídra Jozefa Kochana, Petra Štěpánka, Zdeňka Lhoty, Pavla Staňka a Davida Kafky  do Hradecké pekárny, v nedalekých Libčanech se sešli se členy Agrární komory. Podle Kochana se zde v diskusi zaměřili především na nutnost podpory českých produktů. Dopolední program zakončili přednáškou a besedou se studenty hradecké VOŠ a SOŠ. „Z diskuse s hradeckými a posléze také s hořickými  studenty jsem měl dobrý pocit. Jsou si velice dobře vědomi důležitosti vzdělání a znalosti jazyků, mnozí z nich již dnes uvažují o tom, že po ukončení  školy odejdou do ciziny  získávat potřebné zkušenosti,“ uvedl Jozef Kochan. 

„Expedice“ se odpoledne přesunula do Hořic v Podkrkonoší, kde program účastníkům připravili  poslanec Zdeněk Lhota společně se starostou Hořic Ivanem Doležalem.  Sestavu zde doplnil zmíněný starosta Ivan Doležal a europoslanec Oldřich Vlasák, který v dopoledních hodinách přednášel na konferenci Evropská unie po Lisabonu. Tu v Hradci Králové připravila pro studenty Metropolitní univerzita Praha.

 I v Hořicích se zájem modré „expedice naděje“ zaměřil na studenty, tentokrát Střední průmyslové školy kamenické. „Je dobře, že se tyto návštěvy předsedy Mirka Topolánka  neodehrávají pouze v krajských městech, ale že zavítá i do menších měst jako jsou například Hořice. Debata se studenty vždy přináší zajímavé poznatky, a to pro obě strany.  Topolánkovi je přes 50,  mně přes 40, studentům není ještě ani 20 let. O čí  a poté spíše o jakou budoucnost v tuto chvíli jde nejvíc,  ví on stejně dobře  jako já!  Věřme, že nás  a hlavně naše děti “v tom” starší generace nenechá!“ Uvedl Zdeněk Lhota na adresu zejména starších voličů, kteří „koketují“ s levicově zaměřenými stranami. „Velice mne zaujal názor jedné studentky, která nevěří tomu, že většina lidí uvažuje – po nás potopa. Říká, že nezná jediného mladého člověka, který volí ČSSD nebo KSČM, a který neodsuzuje Paroubka. Zato zná mnoho mladých lidí, kteří se nerozčilují. A to je podle ní škoda. Ona se rozčiluje a apeluje na všechny mladé i staré, aby nevolili úlisný populismus, vládu odborů, veřejné lhaní, cenzuru, svévoli a kult osobnosti! Pod tato slova studentky se rád podepíši,“ zdůraznil Zdeněk Lhota. 

„Rozhodně mne nepřekvapuje, že studenti z naší hořické kamenické školy mají pragmatické názory,“ uvedl hořický starosta Ivan Doležal a doplnil, že studující na uměleckých školách jsou názorově téměř vždy o krok dopředu. „Správný kameník také ví, že nikdy nikde nemůže od nikoho dostat nic zadarmo,“ míní hořický starosta.

Topolánek s doprovodem navštívili dále jednoho z největších textilních výrobců v Evropě Miletu Hořice. Ta sice již nevyrábí tradiční kapesníky, ale zaměřila se na export a výrobu textilu z kvalitních materiálů pro firmy světových značek. „Výroba textilních materiálů má v Hořicích bohatou tradici. V Miletě pracovali vždy odborníci, kteří dokázali vyprodukovat  kvalitní výrobek špičkové úrovně. Jsme velmi rádi, že textilní výroba v Hořicích přetrvala a se současným vedením Milety udržujeme velmi nadstandardní vztahy,“ řekl  Ivan Doležal o nejvýznamnějším hořickém zaměstnavateli.

K tomuto bodu programu podotkl Jozef Kochan, že je nutné v textilní výrobě alespoň minimálně udržet český vliv nad asijským.

Expedice naděje se při setkáních s občany nevyhýbá žádným tématům. „Lidé se často ptají i na obecné záležitosti jako je například korupce. Podle mého názoru by mohl tento nešvar současné společnosti alespoň částečně zastavit nový zákon, podle kterého by veškerá výběrová řízení  měla být v elektronické podobě, tím pádem přístupná kontrole široké veřejnosti,“ zdůraznil Jozef Kochan. 

Na závěr se „expedice naděje“ sešla se zaměstnanci statku Agrom Třebnoušev. A opět diskuse, tentokrát na téma zemědělství, které nemá v naší republice vůbec na růžích ustláno… „Současná realita českého zemědělství je dost tvrdá. Přináší s sebou v naší oblasti postupnou likvidaci stád krav a s tím související mléčnou produkci. Mirek Topolánek diskutoval se zaměstnanci poměrně zasvěceně a objasnil jim také princip – prvopočátek této špatné situace: Nelehké podmínky pro naše zemědělce zavinily vstupní dohody při našem zapojení do Evropské unie. Přistoupili jsme tehdy na systém přijatých kvót, což  dnes naše zemědělce sráží na kolena,“ vysvětlit europoslanec a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák současný stav. Doplnil, že i přes tuto tíživou situaci zemědělců se debata s předsedou ODS a dalšími hosty vedla konstruktivně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama