MUDr. Kamal Farhan

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2023 19:58:00

Pan ministr se teď snaží napravit sérii chyb, které vznikly jeho nečinností

Pan ministr se teď snaží napravit sérii chyb, které vznikly jeho nečinností

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 24. ledna 2023.

Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážení členové vlády, já bych zde chtěl načíst nový bod, který se týká nedostatku léků v České republice, a krátce mi ho dovolte okomentovat, proč bych chtěl, aby byl zařazen na jednání Sněmovny.

V současné době se české zdravotnictví potýká s velkou nedostupností běžných léčivých přípravků. A jaký postoj k tomu mají kompetentní úřady? Já se domnívám, že ministerstvo v této situaci jednoduše zaspalo. Situaci neřešilo s dostatečnou prioritou, s dostatečným důrazem. Jak jsem se dozvěděli zde v Poslanecké sněmovně minulý týden, ministr se zde chválil, že sehnal některé druhy léků během týdne. To je chvályhodné a myslím si, že by za to měl být pochválen. Na druhou stranu já se zde ptám, co dělal již při prvních signálech v podzimních měsících roku 2022, pan ministr? Proč dnes se vymlouvá na celosvětový problém, ať už v televizi nebo i z dostupných zdrojů máme, že tyto léky jsou dostupné jen v Polsku, Rakousku nebo Německu, kde si je naši spoluobčané mohou zajistit.

Pokud je schopen pan ministr vyřešit nedostatek během týdne, proč nereagoval dříve? Protože... já vám na to odpovím, nebo pokusím se na to odpovědět. Protože tuto situaci podcenil, nevěnoval se ji. Jednoduše zaspal. V současné chvíli již hasí požár a snaží se napravit sérii chyb, které vznikly jeho nečinností. Tato nezvládnutá situace nutí lékaře předepisovat širokospektrá antibiotika, jejichž vysoké užívání není pro danou nemoc například vhodné. Dále může docházet i potom později k protrahované preskripci těchto širokospektrých antibiotik i po skončení výpadků. Ve standardní situaci by lékař volil například antibiotikum úzkospektré jako je penicilin, kde je menší riziko nežádoucích účinků a v budoucnu i k vzniku bakteriální rezistence.

Zvýšená rezistence na antibiotika vede k jejich nižší účinnosti v budoucnu pro osvětlení a k tomu dochází samozřejmě při nadměrném užívání a předepisování těchto širokospektrých antibiotik namísto úzkospektrých. Do této situace jsou víceméně nuceni lékaři vstupovat, aby řešili aktuální problémy ministra zdravotnictví a ministerstva, které sami nezpůsobili. Tyto nežádoucí věci se samozřejmě neprojeví hned, ale s odstupem času. Dalším příkladem je například to, když pacient nedostane daný lék v lékárně a musí se vrátit k lékaři, aby mu lékař danou preskripci změnil a z důvodu nedostupnosti konkrétního léku. Může dojít i k situaci například, kdy už lékař potom není k dispozici a změnu provede až druhý den, čímž se opět zhoršuje kvalita léčby a hrozí jistá rizika.

Já se domnívám, že tyto problémy, které zde dneska máme, jsou v důsledku nečinnosti ministra zdravotnictví, a proto navrhuji bod, který bych nazval Nedostatek léčivých přípravků v České republice. Paní předsedající, poprosím vás, abyste tento bod zařadila jako poslední bod dnešního dne, nebo po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama