ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2012 20:04:00

Cestování za prací bude jednodušší, díky koordinaci sociálních systémů

Cestování za prací bude jednodušší, díky koordinaci sociálních systémů

Lidé podnikající nebo pracující ve více členských státech EU nepřijdou o dávky sociálního zabezpečení ani nebudou muset platit dvojí příspěvky.

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu schválil zprávu europoslance Milana Cabrnocha (ODS), která modernizuje a posiluje koordinaci systémů sociálního zabezpečení sedmadvacítky.

Nestává se přitom často, aby legislativní nařízení a nikoli jen směrnici dostal na starosti poslanec z menších a nových členských států.

„Jde skutečně hlavně o koordinaci tam, kde je to potřeba, nikoli o harmonizaci sociálních politik,“ vysvětluje Milan Cabrnoch. „Pracovní trh se rychle mění a lidé se za prací stěhují. Evropský soudní dvůr se musel v poslední době zabývat řadou nesrovnalostí nebo dokonce nespravedlností. Hlavním cílem nového nařízení bylo proto zajistit, aby pracovníci migrující v rámci EU byli za všech okolností pokryti systémem sociálního zabezpečení – se všemi právy i povinnostmi – a aby nebyli nuceni platit příspěvky ve dvou zemích zároveň.“

„Tato norma je velmi praktická pro hladké fungování společného trhu,“ myslí si Milan Cabrnoch. „Zavádí větší právní jistotu a projasňuje některé pojmy, jako například 'výkon podstatné části činnosti' Prosadil jsem také posílení principu ´jediné příslušnosti´, kdy každá osoba podléhá působení sociálního systému pouze v jedné zemi. Rozhodující je přitom kritérium místa výkonu profese, respektive bydliště v případě nezaměstnaných.“

Nařízení ve své modernizované podobě podstatně zlepší situaci ve dvou oblastech, kde dosud přetrvávaly nejasnosti a soudní spory. Pro letecký personál bude pro posuzování jejich situace klíčové tzv. "mateřské letiště", kde členové posádek nejčastěji přilétají a odlétají. Podnikatelé (OSVČ), kteří minimálně jednou týdně "pendlují" za prací mezi dvěma sousedními státy, budou mít zase v případě nezaměstnanosti nárok na dávky, a to za naprosto jasných podmínek. Vyloučí se tak situace, kdy by OSVČ nebyl přes řádně odváděné pojistné přiznán nárok na plnění.

Novou legislativní úpravu má Evropský parlament schvalovat již na svém březnovém nebo nejpozději dubnovém plenárním zasedání. Protože s ní vyslovili souhlas i ministři členských států, nic nebrání jejímu přijetí již v prvním čtení. Součástí zprávy Milana Cabrnocha je také klauzule, která Evropské komisi ukládá nařízení po dvou letech přezkoumat, zda funguje, případně navrhnout další změny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama