ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2011 19:59:42

Evropský důchod je nesmysl, řekl europarlament

Evropský důchod je nesmysl, řekl europarlament

O věku odchodu do penze i výši důchodu bud i nadále rozhodovat výhradně členské státy. Evropský parlament dnes odmítl snahu Evropské komise o další sjednocování sociálních politik.

"Rozhodování o penzijních systémech je rozhodováním politickým, v plné a výlučné odpovědnosti jednotlivých členských zemí," řekl po hlasování europoslanec Milan Cabrnoch (ODS). "Je jasné, že věk odchodu do důchodu se bude muset zvyšovat tak, jak se dožíváme vyššího věku, ale i to musejí státy stanovit podle svých možností. Pokud si socialisté Andor myslí, že růst Evropy podpoří centrální plánování, je na omylu. Je to jedině růst produktivity práce, který nám pomůže."

Parlament jednoznačně podpořil potřebu zaměstnávat i starší a staré pracovníky. "Nejen členské země, ale i Evropská unie pro to ovšem musí něco udělat ve smyslu pružnějších pracovně právních předpisů," řekl Cabrnoch.

Zamítavé stanovisko Evropského parlamentu k větší regulaci důchodů může být i odpovědí na tendence, podle kterých by státy platící eurem měly sjednotit své fiskální a penzijní systémy. "Evropský parlament se většinou snaží členským státům pravomoci spíš odebírat, než ponechávat. Buď je dnešní hlasování vzácnou ukázkou zdravého rozumu, nebo jde opravdu o signál proti hlubší integraci eurozóny. Výsledkem je každopádně rozumný text, který mohou občanští demokraté s klidným svědomím podepsat," myslí si Milan Cabrnoch.
MUDr. Milan Cabrnoch, člen regionální rady, předseda oblastního sdružení a poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama