MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2011 13:49:56

Každá čtvrtá žena zažila fyzické násilí

Každá čtvrtá žena zažila fyzické násilí

Evropský parlament dnes velkou většinou přijal zprávu o prioritách a základních rysech nové politiky EU pro boj proti násilí páchaném na ženách.

Cílem návrhu zpravodajky Evy-Britt Svensson je řešení boje proti násilí na ženách na evropské úrovni. Její zpráva se zabývá základními problémy, které je třeba řešit, od domácího a sexuálního násilí až po násilí páchané na starších ženách či ženách s handicapem.

 

Komise také navrhuje opatření, která by měla pomoci lépe informovat zejména ty osoby, které s touto formou násilí mohou přijít do styku při výkonu své práce, zajistit jejich lepší vzdělávání a současně lepší péči a pomoc obětem.

 

Podle zjištěných údajů jen každá desátá oběť násilného chování vyhledá odbornou pomoc. Důvodem je především to, že většinou vůbec neví, jak svou situaci řešit. Násilí páchané na ženách však nepředstavuje pouze porušování základních práv těchto žen s nesmírně ničivými účinky pro jejich osobní život, ale má rovněž negativní důsledky pro osoby v jejich okolí, zejména děti.

 

"Násilí na ženách je bezpochyby závažným celospolečenským problémem. Údaje ve zprávě hovoří o každé čtvrté ženě, která v dospělosti zažila fyzické násilí, a více než deseti procentech žen, které se staly oběťmi sexuálního násilí. To jsou alarmující čísla, za kterými se skrývají konkrétní životní osudy. A proto jsem přesvědčena, že je potřeba odbourat tyto bariéry na straně obětí a vyslat jasný a silný signál do společnosti, že násilí se netoleruje," komentovala situaci na plenárním zasedání česká europoslankyně Olga Sehnalová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama