MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2015 11:21:47

Kroměříž bude žít Lotyšskem

Kroměříž bude žít Lotyšskem

Lotyšskou kulturu, tradice, gastronomii, historii i současnost představí v Kroměříži od pondělí 11. května do pátku 15. května tradiční „Evropské dny". V programu nechybí besedy, výstavy, projekce ani gastronomické zážitky.

 JUBILEJNÍ DESÁTÉ EVROPSKÉ DNY V KROMĚŘÍŽI

JUBILEJNÍ DESÁTÉ EVROPSKÉ DNY V KROMĚŘÍŽI

11. – 15. května 2015

Lotyšskou kulturu, tradice, gastronomii, historii i současnost představí v Kroměříži od pondělí 11. května do pátku 15. května tradiční „Evropské dny". V programu nechybí besedy, výstavy, projekce ani gastronomické zážitky.

„První Evropské dny v Kroměříži na podzim 2010 jsme věnovali Belgii. Začala tak tradice představování zemí, které v daném půlroce předsedají Radě Evropské unie, a jsem ráda, že si našla okruh svých věrných příznivců. Nadcházející Lotyšské dny budou malým výročím. Uzavíráme jimi naši první desítku evropských zemí. Pokaždé se snažíme říci o těchto zemích něco víc, než je běžně známé, a ukázat je z různých stran. Od historie po tipy pro cestovatele nebo tradiční jídla. Sama se pokaždé těším, co se dozvím nového," poznamenala poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která Lotyšské dny pořádá.

V programu Lotyšských dnů organizovaných pod záštitou velvyslance Lotyšské republiky v ČR Albertse Sarkanise nebude chybět tradiční úvodní beseda – tentokrát s s cestovatelem a fotografem Romanem Šulcem a s lektorkou lotyštiny Kristīne Ante, lotyšské lidové písně v podání žáků kroměřížské Základní umělecké školy, bohatý program pro děti, soutěže i výstavy. V úterý program přiblíží život "Čaroděje z Rigy", lotyšského šachového velmistra Michaila N. Tala, se kterým sehrál simultánní partii i pan Miroslav Butula z Kroměříže. Městy a národními parky v různých částech Lotyšska provede ve středu cestovatel Josef Miškovský, ve čtvrtek pak jeden z největších českých znalců dějin Pobaltí, PhDr. Luboš Švec, CSc., seznámí s osudovými momenty lotyšské historie. V pátek Lotyšské dny zakončí vernisáž výstavy „Dopisy ze Sibiře napsané na březové kůře" a promítání filmu „Sibiřská bilance" v kině Nadsklepí.

Po celý týden bude možné ochutnat lotyšská národní jídla, jejichž nabídku připravila Restaurace a kavárna Scéna. Návštěvníci se mohou těšit na „zirņu pikas" - pečené hrachové koule, které jí Lotyši zejména na večer zimního slunovratu i na Štědrý večer, lotyšský bramborový salát nebo moučník „rupjmaizes kārtojums", který je vyráběný z tradičního lotyšského tmavého žitného chleba a je považovaný za poklad národní kuchyně. Specialitou je i kuře připravené na sladko či bramborová kaše zapečená s houbami a rajčaty.

Lotyšské dny pořádá poslankyně Evropského parlamentu společně s místními organizacemi. V minulosti se tak lidé v Kroměříži seznámili například s kulturou Itálie, Maďarska či Belgie, na podzim se mohou těšit na „Evropské dny" věnované Lucembursku.

Podrobný program naleznete na http://sehnalova.cz/lotysske-dny.asp

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama