MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2014 19:44:12

O kozlech a zahradnících

O kozlech a zahradnících

V souvislosti s odhaleními praktik daňové optimalizace, které umožňují velkým evropským firmám vyhýbat se placení daní, čekají nového předsedu Evropské komise J.-C. Junckera horké chvilky.

Daňové úniky a boj proti daňovým rájům jsou v současné Evropě velkým tématem. Na jedné straně stojí škrty a strádající veřejné finance a na druhé straně zase obrovské daňové úniky firem tam, kde se daně neplatí, i daňový dumping mezi státy EU. Situace byla a je dlouhodobě neudržitelná. Lucembursko však není jedinou zemí a J.-C. Juncker není jediný politik, který tyto praktiky umožnil. Nizozemí, Kypr, Irsko, Velká Británie... Za stávajících podmínek se nestalo nic nelegálního. Ale vysoce nemorálního. Šéf Evropské komise, která má proti daňovým únikům bojovat, tak působí jako kozel zahradníkem.

Jak se k odhalenému veřejnému tajemství postaví sociální demokraté? Spektakulární vyšetřování J.-C. Junckera nebo přímo odvolání jím vedené Komise není řešením. Snad pěkné sousto pro média a další důkaz o prohnilosti Bruselu. Sociální demokraté na problém daňových úniků upozorňují dlouho a bylo to jedno z vážných témat eurovoleb. Chceme proto po panu Junckerovi, aby řekl jasně, CO BUDE KONKRÉTNĚ DĚLAT jako předseda Evropské komise proti daňovým únikům a daňovým rájům v příštích pěti letech. Jako zahradník s rohy by to měl velmi dobře vědět. Chytil se do své vlastní pasti, ze které, na rozdíl od daní, není úniku. Do pasti veřejné kontroly své vlastní politiky. Na tom, jak si s daňovými úniky poradí, bude záležet důvěryhodnost celé Evropské komise, ale také všech, kdo pro Junckerem vedenou Komisi hlasovali.

Odvolání J.-C. Junckera a současné tiché pokračování ve stávající skandální praxi by bylo divadlem s nulovým reálným výsledkem pro evropské občany. Je proto velmi dobré, že se o aféře Luxleaks mluví a dostala se i na pořad jednání Evropského parlamentu. Veřejná kontrola a politický tlak je jedinou zárukou, že se s daňovými úniky něco konečně začne dít a nad problémem se nezavře voda. A také, že se v Evropě budeme zabývat SKUTEČNĚ podstatnými věcmi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama