MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2013 17:36:43

Ochrana spotřebitelů - konečně se něco děje

Ochrana spotřebitelů - konečně se něco děje

Za poslední tři roky jsem zorganizovala v rámci svých poslaneckých aktivit více než dvacet seminářů určených nejen seniorům varujících před nekalými obchodními praktikami.

Debata s lidmi a jejich příběhy byly často trpkým svědectvím o hyenismu podnikavců parazitujících na lidské důvěře.

Snažili jsme se vysvětlovat, jak se nekalým praktikám bránit, jak je vůbec rozpoznat, informovat o právech spotřebitelů při koupi či reklamaci zboží, jak se nenechat napálit. Debata s lidmi však téměř pravidelně končila dotazem - tak proč s tím něco neděláte? Jak je možné, že je to možné? Co dělají poslanci, že věci nechají dojít tak daleko? V poslední době se zdá, že jsme po dosti trpkých zkušenostech s ochranou spotřebitelů v posledních dvaceti letech a spíše skromných úspěších na poli spotřebitelské ochrany vyvolaných zpravidla závaznou evropskou legislativou svědky jakoby náhlého prozření. Iniciativami na ochranu spotřebitelů se to jen hemží, upřímně řečeno i ze stran, od kterých bychom to dříve snad ani nečekali. Spotřebitelům se tak dostává pozornosti, která, pokud vydrží, může nejen jim, ale i poctivému podnikání jen prospět. Nejnovější iniciativou je návrh MPO na zřízení tzv. spotřebitelského ombudsmana v rámci živnostenských úřadů. Tuto iniciativu lze jistě přivítat. Přesto se vkrádá otázka, zda za dnešním neobyčejným zájmem o spotřebitele je po letech konečně uvědomění si neudržitelnosti stávající situace nebo spíše blížící se volby. Buď jak buď, spotřebitelé mohou na této vlně zájmu jen vydělat. Bylo na čase.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama