MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2014 18:36:00

Situace kolem daňových úniků je dlouhodobě neudržitelná

Situace kolem daňových úniků je dlouhodobě neudržitelná

Reakce europoslankyně Sehnalové na kauzu LuxLeaks.

 Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker včera vystoupil na plenárním zasedání Evropského parlamentu v Bruselu v souvislosti s kauzou „Luxleaks". V době, kdy vedl lucemburskou vládu, uzavřelo zhruba 340 nadnárodních firem s Lucemburskem tajné dohody, které jim umožňovaly platit velmi nízké daně. Podobné praktiky jsou však možné i v dalších zemích, například v Nizozemsku, Irsku i Velké Británii.

Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu (ČSSD, S&D) k tomu uvádí: „Situace byla a je dlouhodobě neudržitelná. Sociální demokraté na problém daňových úniků upozorňují dlouho a bylo to jedno z vážných témat eurovoleb. Chceme proto po panu Junckerovi, aby řekl jasně, co bude konkrétně dělat jako předseda Evropské komise proti daňovým únikům a daňovým rájům v příštích pěti letech. Na tom, jak si s daňovými úniky poradí, bude záležet důvěryhodnost celé Evropské komise, ale také všech, kdo pro Junckerem vedenou Komisi hlasovali.“

Juncker zdůraznil, že veškeré lucemburské praktiky byly v souladu s národní legislativou i s odpovídajícími mezinárodními pravidly. Uvedl také, že záměrem Komise nyní bude zasadit se o harmonizaci fiskálních pravidel na evropské úrovni.

Europoslankyně Sehnalová dodává: „Je velmi dobré, že se o aféře Luxleaks mluví a že se dostala i na pořad jednání Evropského parlamentu. Veřejná kontrola a politický tlak je jedinou zárukou, že se s daňovými úniky něco konečně začne dít a nad problémem se nezavře voda. A také, že se v Evropě budeme zabývat skutečně podstatnými věcmi.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama