MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2022 20:28:00

Zavřená ordinace. A dál? (1)

Zavřená ordinace. A dál? (1)

Komentář na facebookovém profilu k problémům, které přináší pacientům ukončení lékařské praxe

 Kdo to nezažil na vlastní kůži, nejspíš si odpoví, že půjde přece k jinému lékaři. Jenže ono to bohužel tak jednoduché není, a spíš je to sen, který má k naší každodenní realitě hodně daleko. Stačí se podívat jak lidé už i na sociálních sítích pátrají po lékařích, kteří by je vzali do péče. Ukončit lékařskou praxi bez náhrady a jakéhokoliv nástupce je vcelku snadné, pacienti jsou na tom o poznání hůř.

Pokud se tedy lékař rozhodne, že skončí svou praxi (ať už je důvodem pokročilejší věk, onemocnění, i nezájem nástupců), má fakticky jedinou povinnost. Ohlásit tuto skutečnost na příslušném odboru krajského úřadu. Ten v zákonné lhůtě zruší jeho registraci. A je to. Víc nic.

Pojišťovny, se kterými má onen lékař či lékařka uzavřenou smlouvu a o jejichž pojištěnce/pacienty se stará, by se o ukončení praxe měly dozvědět šest měsíců předem. Někdy tuto informaci dopředu ovšem nedostanou vůbec, což se prý děje docela často, a pacient je postaven před hotovou věc. Tedy před zavřenou ordinaci.

Kde má hledat pomoc? Měl by ji hledat samozřejmě u své pojišťovny. Ta ale nemá přehled o tom, kdo z lékařů v okolí má volnou kapacitu. Vyřeší to tedy tak, že rozrušenému pacientovi u přepážky předá seznam všech smluvních lékařů a chudák pacient začíná svou telefonickou anabázi: Berete? Neberete?

Opravdu se nedivím, že po několikerém takovém telefonátu praskají nervy pacientům i zdravotníkům.
Podotýkám, že kartotéka praktického lékaře může čítat dva až tři tisíce pacientů. Nemluvím už o takových agendách jako jsou neschopenky, předepisování chronické medikace, závodní lékařská péče, a mnohé další povinnosti, které se náhle ocitnou ve vzduchoprázdnu.

Pokud lékař ukončí registraci bez náhrady, zdravotní dokumentace jeho pacientů skončí na krajském úřadě, kde si ji dotyčný pacient může vyzvednout a předat svému novému lékaři. Pokud si tedy nějakého sežene. Horší je to v situaci, kdy třeba lékař dlouhodobě onemocní, ordinace zůstane zavřená a není nikdo, kdo by se legálně ke zdravotní dokumentaci jeho pacientů dostal. I takové případy se stávají a platné zákony České republiky na ně prostě nepamatují. Takže co pak? Odpověď ministerstva zdravotnictví? Ano, víme o tom, a v budoucnu nachystáme novelu. Kdy ono budoucno nastane, už odpověď neuvádí…

Otázka primární péče je zásadní pro fungování českého zdravotnictví a pokud ji odpovědná místa na centrální úrovni nebudou věnovat skutečně náležitou pozornost, neskončí to dobře. Poplašná zpráva? Ne. Bohužel, realita.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama