MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2016 16:45:00

Zrušení roamingových poplatků - opatření nesmějí vést k dodatečným příplatkům

Zrušení roamingových poplatků - opatření nesmějí vést k dodatečným příplatkům

Poslanci Evropského parlamentu včera večer diskutovali s představiteli Evropské komise o návrhu prováděcího předpisu v souvislosti s plánovaným zrušením roamingu v EU.

 Předpis má zabránit obavám operátorů ze zneužívání různých tarifů ve členských zemích, vyvolává však stále řadu otázek.

„Účtování různých roamingových poplatků spotřebitelům je samo o sobě v rozporu s myšlenkou vnitřního trhu, přesto debaty o jeho zrušení trvaly řadu let,“ upozornila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

Spotřebitelé přitom očekávají, že podle principu „roam like at home“, zjednodušeně volání v cizině jako doma, budou mít možnost telefonovat, posílat zprávy a používat internet v rámci celého pobytu v zahraničí, ať už z pracovních či studijních důvodů, za stejnou cenu jako v domovské zemi a bez dodatečných nákladů či omezení.

Při schvalování tohoto principu, který byl součástí telekomunikačního balíčku přijatého Parlamentem v říjnu 2015, požádal Parlament Komisi o vyvinutí podpůrných opatření, která uvedou princip v praxi. Mechanismus tzv. “přiměřeného využívání” má zabránit zneužívání systému, například systematickému přeprodávání levných SIM karet ke stálému používání v jiných zemích.

Pro spotřebitele neměla existovat žádná časová omezení

Kolegium komisařů se na druhý pokus shodlo se na tom, že by pro spotřebitele neměla existovat žádná časová omezení týkající se používání mobilních zařízení v zahraničí v rámci EU.

„Připravovaný návrh Komise je určitě lepší, nicméně pořád dává velký prostor pro jednostranný výklad ustanovení proti zneužívání, což může být z hlediska ochrany spotřebitele problematické. Faktické zrušení roamingu nemůže vést k stanovování plošných dodatečných příplatků nebo zatěžujících požadavků pro spotřebitele jen proto, že by systém mohl hypoteticky zneužit. Proto chceme, aby Komise sporné body vysvětlila a vyřešila. Spotřebitelé nesmí ve vztahu s operátory tahat za kratší konec,“ doplnila Olga Sehnalová.

Návrh má Komise představit do 15. prosince 2016.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama