MUDr. Raduan Nwelati

  • ODS
  • Mladá Boleslav
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2019 20:35:00

Kdyby KSČM tento majetek neukradla, žádné náhrady by nemusely být

Kdyby KSČM tento majetek neukradla, žádné náhrady by nemusely být

Projev na 6. schůzi Senátu dne 27. 2. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, senátorky, vážení kolegové, senátoři, pane poslanče. Celou dobu zvažuji, jestli tady vystoupím nebo ne, od té doby, co tady vystoupil pan poslanec, jsem se snažil uklidnit vnitřně, zapomenout na ta jeho slova, která jsem tady slyšel.

Opomenu-li nestoudnost KSČM a její drzost vůbec s takovýmto návrhem zákona přijít, protože já si myslím, že právě KSČM nemá vůbec morální právo na to, aby hodnotila, jestli ty náhrady jsou vysoké nebo jestli byly nízké nebo jaké byly. Já tady chci připomenout, už to tady zaznělo jednou, že pokud by KSČM tento majetek neukradla, nezneužila, tak bychom neměli o čem jednat. Žádné náhrady by ani nemusely být. Mně to totiž připadá, jako kdyby vrah, který byl omilostněn z nějakého důvodu, následně měl hodnotit, jestli odškodnění, které má dostat pozůstalý, je vysoké. A pokud se mu bude zdát, že je vysoké, tak dávat návrhy na tok, aby se tedy snížilo. KSČM podle mě nemá vůbec právo, jak jsem říkal, tady hodnotit výše náhrad. Já si myslím, že jediné právo, které má KSČM, tak to tady si stoupnout, omluvit se církvím a všem těm, kteří byli postiženi na základě jejich rozhodování a jejich nedodržování de facto lidských věcí a ústavněprávních věcí atd.

Takže předpokládám, že pan poslanec, až tady vystoupí, tak že možná se omluví, ale to určitě tady neuslyšíme.

On nám zase tady bude opakovat, jak někdo v minulosti rozhodl, že vrací majetek v hodnotách nebo dává peníze jako náhradu ve větší výši... A to je ta morální část. Druhá tady taky zazněla, to je ta podstatná nebo neméně podstatná než to, co jsem říkal před chviličkou, je to, že opravdu je to podle mého neústavní, mně se tady líbil ten příměr, který tady řekl pan senátor Drahoš, to znamená, že já si koupím od někoho dům, budu mu ho splácet, protože se mi bude zdát, že ta částka je vysoká, tak mu de facto tu cenu snížím a zaplatím mu méně. Určitě dle mého názoru Ústavní soud zruší tento zákon, až na to, že se obávám, až to tak bude, tak možná, že KSČM přijde za panem Babišem a řekne, že další podmínkou pro to, aby podporovali jeho vládu, je zrušení Ústavního soudu, a možná že se dožijeme tady návrhu zákona, který ruší Ústavní soud. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama