MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2020 20:42:00

Vláda výrazně podcenila fungování chytré karantény a chování populace

Vláda výrazně podcenila fungování chytré karantény a chování populace

Současný epidemiologický vývoj nákazy COVID 19 ukazuje, že šíření viru nemá sezónní charakter. Vzhledem k větší migraci lidí během dovolených je třeba počítat s tím, že se mohou objevovat další ložiska nákazy.

 Podle lidoveckého poslance Víta Kaňkovského podcenila vláda dva důležité faktory – chytrou karanténu a chování populace. Za prvé, při plánu rozvolnění vláda slíbila, že to půjde ruku v ruce s rozvojem tzv. chytré karantény. Tam, kde se lokálně nákaza objeví, rychle vytrasuje kontakty nakažených a minimalizuje tak riziko komunitního šíření.

„To se ale nestalo. Přes opakované žádosti opozice jak v rámci Ústředního krizového štábu, tak na plénu Poslanecké sněmovny a ve zdravotním výboru se projekt chytré karantény zastavil v podstatě v okamžiku, kdy z něj odešla armáda,“ uvádí poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský s tím, že nedošlo k personálnímu posílení hygienických stanic a nedošlo k doplnění potřebného vybavení. Výsledkem je, že hygienici data z bankovních karet ani od mobilních operátorů takřka nevyužívají,“ kritizuje fungování chytré karantény Kaňkovský.

Druhým faktorem, který vláda podcenila, je chování populace. První vlna nákazy COVID 19 měla v České republice velmi mírný průběh. „To v řadě lidí vyvolalo pocit, že vlastně až tak o nic nejde. Po rozvolnění ochranných opatření rychle ztratili opatrnost a nedodržují ani základní ochranná opatření, jako je důsledná hygiena rukou, vyhýbání se místům s velkou koncentrací lidí atd.,“ pokračuje Kaňkovský.

Lidovci kritizují vládu, že výrazně podcenila osvětu lidí jak ohledně hygienických návyků, tak i z hlediska registrace do aplikace e-rouška či mapy.cz, které pomáhají v trasování kontaktů nakažených.

Vláda musí přizvat odborníky z Armády ČR a více testovat!

Podle lidovců je nutné znovu přizvat odborníky z Armády ČR a posílit personálně hygienické služby včetně call center a IT odborníků. Na to musí navázat stejně důležitý krok, kterým je vypracování plánu testování potenciálně nakažených. Po tomto kroku ve sněmovně KDU-ČSL spolu s dalšími stranami volá už více než 2 měsíce. „Stejně jako po revizi Pandemického plánu ČR,“ doplňuje Kaňkovský.

Lidovci trvají na posílení kapacit testování sedm dní v týdnu a také na posílení kapacit odběrových míst a odběrových výjezdních skupin. To vše je nutné i jako příprava na eventuální druhou vlnu šíření nákazy COVID 19. Zásadní jsou také jasná, srozumitelná a kontinuální vyjádření zodpovědných osob. „Není možné, aby se vyjádření během 24 hodin diametrálně lišila, aby si členové vlády či epidemiologové odporovali,“ dodává Kaňkovský.

Systém semaforu je zbytečně složitý

Vláda v pondělí představila tzv. semafor – 3 pohotovostní stupně opatření proti šíření koronaviru. Podle Kaňkovského je nutné stanovit řád v rámci celé ČR, aby postup jednotlivých krajských hygienických stanic byl podle epidemiologického vývoje sjednocen. „Zatím je v tomto ohledu hodně zmatků a postupy se mezi kraji výrazně liší, což vyvolává v lidech pocit zmatku,“ říká Kaňkovský s tím, že ale systém semaforu považuje za zbytečně složitý a pro lidi špatně srozumitelný.

Volby lze zajistit, vláda má několik nástrojů

Kaňkovský, který pracuje jako primář v havlíčskobrodské nemocnici, je přesvědčen, že lze i v současné složité epidemiologické situaci zajistit volební právo a průběh voleb tak, aby byl bezpečný. „Vláda má k tomu nástroje, eventuálně lze ve zrychleném režimu uzákonit korespondenční způsob volby,“ dodává na závěr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama