MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2023 11:25:00

54 % Pražanů je pro omezený vjezd aut do centra

54 % Pražanů je pro omezený vjezd aut do centra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě v Praze.

 Je podle vás v Praze příliš automobilového provozu? Zajímá mě váš názor!

Za Piráty dlouhodobě prosazujeme, aby se město řídilo na základě dat a faktů. Proto je skvělé, že k tématu automobilového provozu vzniká poslední dobou řada výzkumů. Díky tomu se dá bavit o problematice čím dál víc věcně bez ideologie. A to je dobře.

Podle červnového výzkumu nms se například ukázalo, že si v Praze přeje regulaci automobilové dopravy 68 % Pražanů. Téměř stejné množství obyvatel našeho města (65 %) si pak myslí, že by se měla omezit automobilová doprava ve prospěch té veřejné. 54 % Pražanů je pro omezený vjezd aut do centra.

Určitě nejde obyvatele Prahy podezřívat, že by byli proti autům jakožto užitečným moderním dopravním prostředkům, kterým beze sporu jsou. Těžko ale zavírat oči nad tím, že aut v pražských ulicích přibylo za posledních let přibližně trojnásobně a dál jich přibývá na 20 000 ročně. Přitom město není nafukovací a neumí jich pojmout nekonečno.

Proto maximálně podporujeme rozvoj kapacity i kvality především veřejné dopravy, která je prostorově nejefektivnější. Čím víc lidí pojede veřejnou dopravou, půjde pěšky nebo pojede na kole, tím budou volnější ulice i pro řidiče, kteří tudy opravdu potřebují projet.

Zároveň ale chceme také konečně dotáhnout to, o čem už se začalo mluvit za vládnutí primátora Béma v roce 2007: o zklidnění centra města od tranzitní dopravy díky zpoplatněnému vjezdu.

Není to žádný tvrdý zákaz, ale opatření, které dává možnost volby. Pokud člověk opravdu potřebuje projet historickým centrem Prahy, tak si za to připlatí. Jinak může jet například Blankou, která byla mimochodem právě pro vyvedení tranzitu z města postavená. Residentů se omezení samozřejmě týkat nebude.

Jak to vidíte vy? Dejte vědět v komentářích!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama