MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2016 18:02:00

Proč hledat partnery na jiných kontinentech?

Proč hledat partnery na jiných kontinentech?

Místopředseda vlády pro vědu výzkum a inovace Pavel Bělobrádek společně se saskou ministryní pro vědu a umění Evou Marií Stangeovou v pátek 9. září zahájili již druhý ročník česko-saského Dne inovací, věnovaný tématu materiálů a surovin.

V obou těchto oblastech již probíhá několik společných projektů a potenciál další spolupráce do budoucna je veliký.

"Sasko je naším přirozeným partnerem a oblastí vědeckovýzkumné spolupráce je celá řada. Ať už v sektorech nanotechnologií, biotechnologií, pokročilých materiálů a dalších. Navíc ve stávajících projektech jsou zapojeny jak české univerzity, tak špičková saská vědeckovýzkumná pracoviště typu drážďanské Technické univerzity a otevírá se tu unikátní možnost pro výměnu mladých doktorandů nebo postdoktorandů,"řekl místopředseda vlády Bělobrádek. 

Během setkání před samotným zahájením Dne inovací pogratulovala ministryně Stangeová vicepremiérovi Bělobrádkovi ke schválení věcného záměru zákona o podpoře VVI a z toho vyplývajícího vzniku nového ministerstva pro výzkum a vývoj. "Paní ministryně vyjádřila především potěšení nad tím, že vznikem nového ministerstva pro vědu bude mít nejen Sasko na české straně rovnocenného partnera,"uvedl Bělobrádek. 

Mezi příklady konkrétní česko-saské spolupráce se řadí projekty v rámci programu Interreg Central Europe, konkrétně projekt "Trans3Net" nebo projekt Archeomontan 2018 ústecké univerzity a Technické univerzity ve Freibergu věnující se výzkumu středověkého hornictví. Dále špičkový klastr Merge Europe, ve kterém jsou zapojeny výzkumná pracoviště z několika evropských zemí, za ČR Technická univerzita v Liberci, hlavní sídlo projektu je na Technické univerzitě v Chemnitzu a celý projekt se zabývá snižováním emisí CO2 a zvýšením energetické účinnosti ve výrobě. Oblasti pokročilých materiálů na úrovni nanovrstev křemíku mědi se věnuje projekt Fyzikálního ústavu AV ČR s drážďanské Technické univerzity anebo materiálový výzkum nových slitin kovů Západočeské univerzity Plzeň a Fraunhoffergesellschaft v Chemnitzu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama