Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2010 7:58:58

Jak dostat dítě z Kladna či Mělníka do školky, řeší už i v Bruselu

Jak dostat dítě z Kladna či Mělníka do školky, řeší už i v Bruselu

Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed), autor: Zuzana Půrová Fejtková, 22.4.2010

Po nedávných zápisech je jasné, že v kraji letos schází ještě víc míst ve školkách než loni. Evropská komise právě rozhoduje, zda hejtmanství umožní rozdat obcím půl miliardy na nová místa v mateřských školách.

STŘEDNÍ ČECHY. Dvakrát slyšela Marcela Horáčková z Hrdlořez na Mladoboleslavsku od ředitelky mateřské školy v blízké Debři, kam chtěla dát svoji tříletou dceru, odmítnutí. Zeptala se potřetí a vyšlo to. Dcera v září nastupuje.

„Poprvé mi řekli, že mají plno a že mi dítě nevezmou, protože nejsme místní," popisuje žena. Ne uslyšela i podruhé, potřetí rozhodlo, že má práci, a taky náhoda. Jedno místo ve školce se uvolnilo.
Marcela Horáčková měla štěstí. Města po letošních zápisech totiž musela odmítnout ještě víc dětí než kdy dříve. Třeba rakovnické školky bývaly naplněny maximálně z 82 procent. Letos tady odmítli třináct dětí. Ještě hůř je v Nymburku, zapsat se přišlo 222 dětí, 96 jich v září nemůže nastoupit. V Kutné Hoře předběžně nevezmou 47 dětí.

Naděje: žádost nezamítli, naopak ji chtěli doplnit

Školky šetří každé volné místo, odmítají brát děti rodičů, kteří jsou na rodičovské dovolené, nelíbí se jim vládní návrh na přijímání dvouletých a hodně nerady také předškoláky přijímají jen na pár hodin denně. Na jejich místech může být jiné dítě celý den. „Chtěla jsem dát dítě do školky na čtyři hodiny. Vzali mi ho, ale musím platit stejnou částku, jako by tam bylo celý den," popisuje Tereza Vodičková z Mělníku.

O středočeských předškolácích se teď mluví v Bruselu v Evropské komisi. A vypadá to, že tamní úředníci jsou momentálně jediní, kdo může rodičům alespoň trochu ulevit. Komise zrovna posuzuje žádost hejtmanství, které chce půl miliardy korun, určených původně třeba na obnovu měst, přesunout právě do školství.

„Odhaduji, že do 14 dnů budeme znát výsledek. Naději nám dává to, že naše žádost nebyla zamítnuta. Naopak jsme poslali do Bruselu vyžádané doplnění," věří v úspěch náměstek hejtmana Marcel Chládek. Z peněz by se stavěly a rozšiřovaly nejenom školky, ale i základní školy. A školky jsou ve výhodě. I když bruselští úředníci přesun milionů dovolí, než se peníze rozdělí a žadatelé si vyřídí všechna povolení, bude září. Do nových škol tak děti začnou chodit až ve školním roce 2011-2012.

Nástup kdykoli

U školek je to jinak. Nové třídy bude možné zaplnit hned, jakmile budou hotové.
„U školek je možné nabídnout nová místa kdykoliv v průběhu roku, třeba v lednu, to ve školách nejde," potvrzuje Chládek. Ještě rychleji by mohli děti přijmout tam, kde si místo zděné budovy vyberou rychlejší variantu - školku montovanou z obytných kontejnerů. Hotová může být během čtyř měsíců.
Kolik dětí bude moci za půlmiliardu z Unie do školek a škol v kraji chodit, se zatím odhadnout nedá. Záleží třeba na tom, na kolik žadatelů o dotace se dostane. „V rozmezí 100 až 200 nových míst by to být mohlo," odhaduje Chládek.

FAKTA - Přeplněné školky

Nejvíce scházejí místa ve školkách v obcích a městech kolem Prahy, kam se v posledních letech stěhují rodiny s dětmi. Hejtmanství chce do obcí rozdělit půl miliardy z Evropské unie. Původně byly peníze vyčleněny na něco jiného, změnu musí dovolit Evropská komise. Rozhodnout by mohla do čtrnácti dnů. Loni mateřské školy musely odmítnout téměř pět tisíc dětí. Podle některých demografických prognóz přitom nejsilnější ročníky teprve přijdou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama