Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2013 12:28:02

Plošné testování žáků 5. a 9. tříd české školství nespasí!

Plošné testování žáků 5. a 9. tříd české školství nespasí!

Sociální demokracie opakovaně upozorňuje na chybnou snahu ministerstva školství vyřešit prostřednictvím plošného testování žáků 5. a 9. tříd veškeré zásadní problémy základního vzdělávání v naší zemi.

MŠMT nahrazuje systémová opatření bezduchým testováním, které má ovšem celou řadu rizik. Například v zemích, které takovýto způsob testování zavedly, došlo k zanedbávání netestovaných předmětů či snaha škol o zbavení se žáků se slabšími výsledky, aby byla škola v žebříčku "kvality" co nejvýše. 
Plošné testování, které chce zavést ministr Fiala už od roku 2014, vyvolává řadu vážných otazníků.   
Především je třeba se ptát, k čemu přesně bude toto testování sloužit a kolik peněz za něj zaplatí každý daňový poplatník? Jaká je záruka, že projekt nebude stejným propadákem, jako státní maturita, která udělala do veřejných rozpočtů díru v objemu více než 1,5 mld. Kč a její efekt je stále velmi pochybný? Zapadá vůbec plošné testování do nějakého uceleného konceptu?  
Tyto závažné otázky zůstávají ze strany ministra Fialy stále nezodpovězeny. Jsem ale přesvědčen, že bez odpovědí je spouštění tohoto projektu dalším hazardem s oblastí vzdělanosti. Předražených pokusů o záchranu českého školství totiž Nečasova vláda předvedla již více než dost!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama