Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2021 18:07:00

Můj otec začínal spolupráci s Tchajwanem už v roce 1990

Můj otec začínal spolupráci s Tchajwanem už v roce 1990

Komentář na facebookovém profilu k projevu při příležitosti oslav Národního dne Čínské republiky na Tchaj-wanu.

 Včerejší projev při příležitosti oslav Národního dne Čínské republiky na Tchaj-wanu. Společně s Pavlem Žáčkem a Milošem Vystrčilem.

Naplňuje mě hrdostí, že mám příležitost opakovaně pozdravit toto ctihodné shromáždění, které se zde pravidelně schází u příležitosti oslavy státního svátku Čínské republiky na Tchajwanu. Můj otec Václav Benda začínal spolupráci s Tchajwanem už v roce 1990, kdy se tu poprvé otevírala Tchajwanská obchodní a kulturní kancelář. Já jsem po jeho smrti v roce 1999 tyto vztahy převzal a od roku 2006, tedy už dlouhých 15 let jsem předsedou skupiny přátel Česká republika a Tchajwan v dolní komoře českého Parlamentu, v Poslanecké sněmovně. A také na výsledku voleb, které české účastníky dnešního setkání čekají za 10 dní, záleží, zda budu v této pozici pokračovat i v následujícím volebním období.

Za ta léta se uskutečnilo mnoho vzájemných politických i exekutivních kontaktů, mnoho cest mezi Českou republikou a Tchajwanem, mnoho společných setkaní. Celé toto úsilí vyvrcholilo minulý rok velkou delegací pan předsedy Vystrčila, za jejíž organizování si zaslouží velké poděkování. Dokázali jsme dotáhnout řadu dohod, které ulehčují vzájemné kontakty, podnikání i cestování. Za všechny bych jmenoval alespoň dohodu o zamezení dvojího zdanění, která byla právně (nikoli věcně, tam žádný problém nebyl) mimořádně složitá oboustranně a i díky úsilí diplomatů obou kanceláří byla dotažena ke zdárnému konci. Jediné, co mě  v této souvislosti mrzí, je skutečnost, že se doposud nepodařilo zřídit přímou linku Praha – Tchaj-pej, která by nepochybně výrazně napomohla rozvoji vzájemných vztahů. Již 2x jsme jí byli poměrně blízko, ale nejprve v roce 2008 přišla krize ekonomická a posléze v roce 2020 epidemie Covidu 19. Můžeme jen doufat, že se k této myšlence ještě dokážeme vrátit.

Chtěl bych v této souvislosti poděkovat Tchajpejské kulturní a hospodářské kanceláři i lidu Tchajwanu za nezištnou pomoc, kterou v průběhu minulého roku právě v oblasti epidemie České republice poskytli. A vím, že pan velvyslanec i celá kancelář pomáhají i nadále, naposledy obětem tornáda na Jižní Moravě. Díky vám.

Jsem přesvědčen, že cesta pana předsedy Vystrčila posunula mnohé věci ve vzájemné spolupráci rázně dopředu a nebýt skoro celosvětového lockdawnu, mohli jsme již dnes vidět mnoho jejích dalších výsledků. Věřím, že cesta podnikatelské mise, která se má – jak nám pan velvyslanec sdělil – uskutečnit koncem října, umožní další rozvoj vzájemných ekonomických vztahů. Celý svět se nejen  kvůli Covidu, ale také díky stoupajícím ambicím různých regionálních hráčů mění, a země velikosti České republiky a Tchajwanu budou muset maximálně využívat svých schopností i asertivity, aby si uchovali svobodu a nezávislost.

Věřím, že budoucnost je v oblastech spolupráce malých a středních firem právě na poli chytrých řešení, šetrnějšího využívání přírodních zdrojů, rozvoje nových technologií i lepšího využívání těch stávajících, robotizace i nanotechnologií.

A samozřejmě bude pokračovat i naše vědecká, kulturní a sportovní výměna i rozvoj cestovního ruchu. Vždyť jsme dvě krásné země, které pojí stejná úcta k lidským právům i demokratickému uspořádání společnosti.

Pane velvyslanče, dovolte abych Vám i všem ostatním přítomným připil na další skvělou budoucnost našeho společného fungování…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama