Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2020 17:36:00

Vzniká nebezpečí zvýšení distribuce marihuany mezi nezletilými

Vzniká nebezpečí zvýšení distribuce marihuany mezi nezletilými

Vzniká expertní skupina k novele zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách.

Poslanec Parlamentu ČR Marek Novák ve čtvrtek  9. 7. na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně seznámil novináře s plánem na prosazení optimální verze novely zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách. Současná novela totiž již neodpovídá potřebám léčebného využití konopí. V programu jednání pro plánovanou schůzi PSP se nachází poslanecký návrh ( tisk 331), který umožňuje pěstování marihuany pro osobní potřebu. Podle předkladatelů tím dojde ke značným úsporám státního rozpočtu. Poslanec Novák k tomu uvedl: „ V oblasti pěstování a distribuce konopí a v oblasti následné trestné činnosti může naopak dojít k nárůstu trestné činnosti. Co je pro mě však alarmující, je především nebezpečí zvýšení distribuce mezi nezletilými, které sice důvodová zpráva pirátského návrhu vyvrací, nicméně velmi chabou argumentací, a to trestní odpovědností rodičů – pěstitelů“, uvedl poslanec.

Zároveň nabízí i řešení: „Každý zákon v České republice by měl odrážet potřebu a požadavky společnosti. Proto také zakládám „Expertní skupinu“, která má za úkol vysvětlovat, doplňovat a upravovat návrhy novely tak, aby odpovídaly tomuto základnímu požadavku. V této skupině budou zastoupeny nejen zástupci státní správy, Policie ČR a dalších organizací zabývající se touto problematikou, ale zejména zástupci pacientů a lidí, kteří jsou tímto současným stavem znevýhodňováni. První setkání této Expertní skupiny proběhne v září letošního roku“, oznámil Novák. Zároveň vyzval všechny, kteří se chtějí účastnit práce v této komisi, aby se zapojili.

Na tiskové konferenci promluvil také člen řídícího výboru sdružení KOPAC a expert v oborech lékařské informatiky a léčby závislostí MUDr Pavel Kubů, který uvedl: „Podporujeme všechny aktivity, které vedou ke zlepšení a dekriminalizaci dostupnosti léčby konopím pro léčbu či sebepéči pacientů. Budeme rádi spolupracovat v této i dalších expertních skupinách.“

Tato novela zákona je velmi důležitá. Při nesprávném řešení dosáhneme totiž toho, že těm, kterým se má pomoci, tak se nepomůže, ti ostatní pouze zatíží státní rozpočet a zdravotní pojištění a bezpečnost nás všech, a především bezpečnost našich dětí. Zaznělo na tiskové konferenci.

{profiles title="Profily na ParlamentniListy.cz:" ids="121162" /}

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="621993,621231,620667,616160" /}

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama