Marian Keremidský, Mgr.

místopředseda SPOZ
  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2017 9:01:15

SPO: Zakletá přímá demokracie anebo kdo byl první?

SPO: Zakletá přímá demokracie anebo kdo byl první?

V poslední dobou se na sociálních sítích rozehrála debata a diskuse zástupců kandidujících stran, kdo že vlastně nejlépe prosazuje prvky přímé demokracie u nás?

Tak, v první řadě je třeba říci, že už ve volbách v roce 2010 to byla Strana Práv Občanů pod vedením současného prezidenta Miloše Zemana, která přišla jako první s návrhy prvků přímé demokracie u nás. A v roce 2011 navíc SPO uskutečnila petici a to úspěšnou petici za uzákonění přímé volby prezidenta.

I v letošních volbách 2017 je prioritou a cílem SPO po zavedení přímé volby prezidenta, také zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů a zároveň také jejich odvolatelnosti.

V další části našeho programu již dlouhodobě říkáme, že připravíme také další návrhy zákonů, které vhodným způsobem posílí přímou demokracii v ČR. Dáme větší prostor samotným občanům prostřednictvím institutu obecného referenda snížením nutné účasti na 25 % pro jeho konečnou platnost. Jsme samozřejmě rovněž zastánci referenda všeobecného včetně referenda o setrvání v Evropské unii.

Z důvodu potřeby přiblížit kandidáty na poslance voliči jsme již před sedmi lety navrhli, aby ve volbách do Poslanecké sněmovny byl zvýšen počet volebních okrsků z dnešních 14 na 35, aby tak lidé mohli mnohem lépe poznat své kandidáty na poslance.

Vždy jsme také prosazovali posílení práva voliče-občana výrazněji zasahovat do pořadí na kandidátních listinách politických stran a to snížením preferenčního procenta ve volbách ze současných 5 % na 3 %.  

Tolik z programových priorit přímé demokracie Strany Práv Občanů, které SPO prosazuje již více jak sedm let.

Marian Keremidský, statutární místopředseda Strany Práv Občanů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama