Martin Herman, MPA

  • ANO 2011
  • Kolín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2019 13:00:39

Dvojí metr v případě Andreje Babiše

Dvojí metr v případě Andreje Babiše

Zastupitelský klub ANO upozorňuje na dvojí metr a jednostranné informace v médiích v případě posuzování "černošické kauzy"

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ZASTUPITELSKÉHO KLUBU ANO2011

Dvojí metr v případě Andreje Babiše

Začátek roku 2019 se nesl mimo jiné ve znamení řešení možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Podnět k prošetření střetu zájmů, který podala Transparency International, doputoval na úřad v Černošicích v srpnu roku 2018. Dne 21. ledna 2019 rozhodli tamní úředníci, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a udělil premiérovi pokutu 200.000 Kč. Ten se odvolal k nadřízenému úřadu, kterým je úřad Středočeského kraje. Začátkem února veřejně lhal předseda Pirátů Ivan Bartoš, který napadl organizační změnu na Středočeském krajském úřadu. Jednalo se o sloučení Odboru správních agend a krajský živnostenský úřad s Odborem legislativně právním. Od Ivana Bartoše šla však informace zcela lživá, a to že Středočeský krajský úřad zrušil Odbor správních agend a živnostenský úřad. To se ale vůbec nestalo. Spustilo to však lavinu novinových článků o tom, jak se hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová zbavuje nepohodlných úředníků, aby mohla dosadit nové a ty pak nechat rozhodnout ve prospěch premiéra Babiše. Ředitel krajského úřadu JUDr. Jiří Holub marně vydával tisková prohlášení, ve kterých trpělivě vysvětloval, že žádný odbor nebyl zrušen, nikdo z úředníků „odstraněn“ a že oddělení Správních agend dál funguje ve stále stejném složení. O věcném argumentu, že ani ředitel úřadu, ani politik nesmí úkolovat úředníka s kulatým razítkem ani nemluvě.

Mezitím v Černošicích

Jak již bylo napsáno výše, podnět k prošetření možného střetu zájmů přišel na černošický úřad v srpnu roku 2018. Ještě téhož roku se přišel starosta obce Filip Kořínek (dříve Věci Veřejné Víta Bárty) na Středočeský krajský úřad poradit, jak se může zbavit tajemnice svého úřadu. Tajemnice úřadu v Černošicích opravdu skončila a v lednu 2019 nastoupil nový tajemník úřadu. Asi nikoho nepřekvapí, že úřad ve správním řízení ohledně možného střetu zájmů premiéra Babiše rozhodl v jeho neprospěch již 21. ledna. Zajímavá je také skutečnost, že místostarostu Černošic Petra Wolfa (TOP09) a další členy místní TOP09 zaměstnává zastupitel Středočeského kraje Michael Pánek (ODS), jeden z nejhlasitějších kritiků premiéra Babiše a hnutí ANO. Zároveň v zastupitelstvu Černošic působí také Martina Řehořová (TOP09), manželka Petra Řehoře, společníka Michaela Pánka. Aby byla rodinka kompletní, nevlastní syn Petra Wolfa kandidoval za místní Piráty. 

Jednostranné informace v médiích

Rozumíme tomu, že média mají za úkol hlídat úředníky i politiky a informovat veřejnost o jejich případných kauzách, či pochybeních. Vždyť ti spravují naše veřejné zdroje. Je však s podivem, že většina médií útočila pouze na Středočeský krajský úřad a jeho ředitele Jiřího Holuba, potažmo přímo na hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Zatímco obviňovala úřad, úředníky a hejtmanku z podjatosti, o tom černošickém nepadlo ani slovo. Ten je automaticky čistý a žádná podjatost zde zcela jistě nehrozí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama