Martin Herman, MPA

  • ANO 2011
  • Kolín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2019 14:14:13

Středočeské ANO vyzvalo Víta Rakušana, aby STAN vrátil podezřelé finanční dary

Středočeské ANO vyzvalo Víta Rakušana, aby STAN vrátil podezřelé finanční dary

Mezi podezřelými dary jsou příspěvky ze solárních elektráren spojených s politiky STAN, podpora firmy se skrytým vlastníkem na Kypru, nebo příspěvky od společností, které dostávají zakázky přímo tam, kde politici Hnutí STAN působí.

K vrácení podezřelých finančních darů vyzývají středočeští radní Martin Herman a Robert Bezděk (oba Hnutí ANO) předsedu Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana.

Mezi podezřelými dary jsou příspěvky ze solárních elektráren spojených s politiky STAN, podpora firmy se skrytým vlastníkem na Kypru, nebo příspěvky od společností, které dostávají zakázky přímo tam, kde politici Hnutí STAN působí.

„Velký otazník visí třeba nad sponzorským darem v celkové výši 500.000,- Kč od pana Kincela, který je spolu se starostou Dolních Břežan panem Věslavem Michalíkem majetkově provázán se společností VALOUR, která vlastní firmu Dark Sky. Ta inkasovala peníze od Středočeské inovačního centra v době, kdy byl v jeho vedení tehdejší krajský radní Věslav Michalík. Tuto kauzu bude projednávat i kontrolní výbor Středočeského kraje, ale domníváme se, že by za těchto okolností mělo Hnutí STAN peníze raději vrátit,“ uvedl dnes Martin Herman.

Podle jeho slov je zvláštních darů okolo STAN hodně. „Zajímavý je určitě dar od firmy Geosan Development, která sídlí v Kolíně, ale jejím majitelem je kyperská firma. Ředitelem mateřské kyperské daňové schránky je Lukáš Sedlatý z Advokátní kanceláře Brož-Sedlatý, která je propojena s machinacemi v pražském dopravním podniku nebo Ivo Rittigem. Navíc její příbuzná firma Geosan Group sídlící na stejné adrese v Kolíně realizovala v tomto městě stavební zakázky, naposledy velmi problematickou rekonstrukci ulice Pražská,“ řekl Martin Herman.

Jak uvedl Robert Bezděk, hodně peněz pochází ze Zlínského kraje. Je tam řada stavebních a IT firem, jejichž dary lze najít na transparentních účtech. Zajímavé je, že tyto firmy daly Hnutí STAN příspěvek až poté, co získaly nějaké veřejné zakázky. A začaly tyto zakázky na radnicích a krajích získávat až nedávno.

„Hnutí STAN nás v minulosti opakovaně kritizovalo za netransparentnost, ale spousta jejich sponzorů sídlí buď v daňových rájích ve firmách s anonymní strukturou, nebo sponzorují Hnutí STAN ze zisku spojeného s veřejnými zakázkami. Pánové Rakušan, Michalík a další by si měli uklidit hlavně před svým prahem,“ dodal Robert Bezděk.

PŘÍLOHA – ODKAZY NA NĚKTERÉ SPONZORSKÉ DARY HNUTÍ STAN:

https://www.hlidacstatu.cz/ucty/ucet?id=4232863399%2F0800

https://www.hlidacstatu.cz/verejnezakazky/hledat?q=osobaiddodavatel%3Afrantisek-sobr

https://www.hlidacstatu.cz/verejnezakazky/hledat?q=osobaiddodavatel%3Ajan-cervinka-3

https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/49062557

https://www.hlidacstatu.cz/ucty/hledat?q=SOLAR

https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/26503255

https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/25343246

https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/27263151

https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/00014834

https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/03719367
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama