ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2016 15:10:00

Levicový extremismus je horší. Přechází od slov k činům a neštítí se žhářství

Levicový extremismus je horší. Přechází od slov k činům a neštítí se žhářství

Projev na 50. schůzi sněmovny 27. října 2016 ke Zprávě o extremismu na území České republiky v roce 2015, Vyhodnocení Koncepce boje proti extremismu pro rok 2015 a Koncepce boje proti extremismu pro rok 2016:

Já když jsem interpeloval ministra vnitra ohledně toho, jaká je definice extremismu, podle které se ministerstvo řídí a podle které je tedy sestavována tato zpráva, tak jsem dostal odpověď, že extremistické postoje jsou postoje způsobilé přejít v aktivity, které působí, ať přímo, nebo v dlouhodobém důsledku destruktivně na stávající demokratický politickoekonomický systém, tedy jinak, snaží se nahradit demokratický systém systémem nedemokratickým, tedy totalitním nebo autoritářským režimem, diktaturou nebo anarchií. Média nejvíce akcentují tzv. protiislámské činy. Nicméně podle zprávy došlo vůči muslimům za minulý rok k 5 trestným činům. Naproti tomu bylo loni spácháno 47 trestných činů antisemických. To uvádím jenom pro představu, kde je asi větší problém.

Co se týče aktivity, tak levicový extremismus je přibližně o třetinu aktivnější než extremismus pravicový. Mezi levicové extremisty jsou Ministerstvem vnitra řazené i různé proimigrační iniciativy, např. jmenovitě Refugees welcome. A je tady jeden podstatný rozdíl. Zatímco u pravicového extremismu jde zpravidla o verbální útoky, tak ve jménu levicového extremismu jsou páchány i násilné trestné činy. Mnohem větší společenská nebezpečnost je tedy podle mého názoru v levicovém extremismu, který přechází od slov k činům a neštítí se ani žhářských útoků. Těch bylo v jejich jménu spácháno v loňském roce celkem 14.

V této zprávě nejsou zahrnuty různé organizace, mnohdy i placené státem, které prosazují rozsáhlé přijímání islámských imigrantů a tím i fakticky islamizaci naší země. Činností organizací, jako Muslimská obec, ale i Hate Free, Organizace pro pomoc uprchlíkům mají velmi blízko k definici extremismu, protože to, co oni tady prosazují, je postupná islamizace České republiky, což zcela jistě vede destruktivně na stávající demokratický politickoekonomický systém. Tedy jinak, snaží se nahradit demokratický systém systémem nedemokratickým podle definice, kterou se řídí Ministerstvo vnitra.

V této zprávě jsme např. zmiňováni i my, jakožto Úsvit - Národní Koalice, byť zcela okrajově. A je tam jasně řečeno, že extremisté nejsme. Jsme tam uvedeni, přestože k ničemu takovému ani nesměřujeme. Naopak my prosazujeme posilování demokratického systému, ať už referendy nebo přímou volbou a předložili jsme i zákon o absolutní svobodě slova. Přesto ve zprávě jsme. Zatímco tedy islamofobní scéna je ve zprávě obsažena a je zjevně monitorována, tak příznivci radikálního islámu ve zprávě chybí, přestože o jejich existenci se dá jenom těžko pochybovat. Já jsem byl při projednávání na výboru ujištěn, že tomuto se věnuje zpráva o terorismu. Takže kdybych chtěl být škodolibý, tak je vcelku úsměvné, že samo ministerstvo predikuje, že islamista rovná se terorista.

Já jsem proto na výboru pro bezpečnost navrhoval vrátit zprávu Ministerstvu vnitra k dopracování. Neprošlo to. A já nemám pochybnost, že by tento návrh neprošel ani tady na plénu. Proto nás nebudu zdržovat. A ostatně je fakt, že to je zpráva za rok 2015 a nějakým způsobem ji měnit koncem roku 2016 už příliš asi smysl mít nebude. Dovolil bych si ale požádat Ministerstvo vnitra, aby v příští zprávě za letošní rok už byly tyto informace doplněné.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama