ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2015 20:41:39

Město před vámi rozhodně nespalo, pane primátore!

Město před vámi rozhodně nespalo, pane primátore!

Primátor Liberce Tibor Batthyány buď neví, nepamatuje si, nezajímá se, anebo - a to je horší varianta - nemá se při ročním bilancování své vlády čím pochlubit.

Jako malé dítě se tak vymlouvá na to, že ani za jeho předchůdců se Liberec nijak nerozvíjel. Na stránkách přílohy MF DNES prohlásil doslova: „Posledních pět, šest let Liberec zákonitě stojí, to je fakt, který si musejí připustit i naši političtí předchůdci.“

Je to zvláštní demagogie. Schovávat rok vlastního nicnedělání do období posledních pěti, šesti let, kdy se podle něj také nic nedělalo. Čtenáři se tím podsouvá, že rok hlubokého spánku města, způsobeného současnou koalicí, není vlastně nijak velkým prohřeškem. Vždyť Liberec spal již pět let před ní!

Jako primátorka Liberce v letech 2011 až 2014 se musím ohradit. Je to lež. My jsme převzali město nejen se dvěma miliardami dluhů, ale navíc v době krize s mnohem nižšími příjmy. Přesto se nám toho hodně podařilo.

I přes nepříznivou situaci jsme snížili dluh města o 350 milionů. Desítky milionů korun jsme investovali do oprav komunikací, chodníků, schodišť, mostů - za všechny připomínám most Ostašovská. Nový pavilon leknínů botanické zahrady, přístavba Bazénu, nový vchod do zoo, dokončení revitalizace Lázní – to jsou hmatatelné důkazy toho, že Liberec opravdu nestál. Revitalizovali jsme školní hřiště a tělocvičny, rekonstruovali Lidové sady, obnovili Nerudovo náměstí, Kostelní ulici, atd. Podařilo se nám odvrátit hrozbu vrácení dotace ve výši 200 milionů korun a k tomu stejně vysokou sankci za výstavbu bytů v Zeleném údolí z let 2007 – 2008. Odrazili jsme i další pokutu v řádu desítek milionů za zastavení budovy Uranu. A řadu dalších za MS v lyžování 2009. Otevřeli jsme Radniční sklípek. Poprvé v historii města jsme zavedli především pro naše starší spoluobčany linku MHD ke krematoriu.

Byla to až naše vláda, která zajistila, že Liberecký kraj bude mít konečně vlastní hospic.

A když mluvíme o rozvoji, naše koalice dovedla až do finále přípravu nového územního plánu. Bez něj se město ani rozvíjet nemůže. Současná vláda nový územní plán nejprve o rok odložila. Pak připravila město o 3 milionovou dotaci, kterou muselo vrátit. Nyní o něm raději již úplně mlčí. Obávám se, že jej nestihne dokončit ani do tří let, které jí zbývají.

To, že někdo něco nevidí, ještě neznamená, že to neexistuje. Mohu pochopit „slepotu“ u člověka, který se nikdy moc o dění ve městě nezajímal, a kterého vystřelily na politickou dráhu až koblihy otce zakladatele. Nemohu ale omluvit, když se primátor svou „slepotou“ ještě chlubí v novinách. Ubližuje především sám sobě.

Mgr. Martina Rosenbergová, primátorka Liberce v letech 2011 - 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama