ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2015 19:40:00

Statečně pomlouvej. Vždy něco ulpí!

Statečně pomlouvej. Vždy něco ulpí!

Osočovat práci jiných, abychom zakryli vlastní přešlapy. Tím se zřejmě řídí současné vedení města Liberce, které veřejně pasovalo předchozí koalici na hlavní iniciátory a aktéry klientelistického systému v Liberci.

Co na tom, že jediným zastupitelem, který byl kdy potrestaný za střet zájmu, je lídr ZpL Jan Korytář? Hlavně, když se ukáže prstem na jiné. Tím se odvede pozornost také od toho, že nová protikorupční strategie města Liberce vzniká pod taktovkou spřáteleného Krajského protikorupčního pracoviště (KPKP) Jana Korytáře (zadarmo?). A jen tak mimochodem se zapomene na vše, co minulé městské vedení v této oblasti realizovalo.

Co na tom, že protikorupční strategie byla pro nás vedle stabilizace rozpočtu a otevřené radnice prioritou? Teď se musí výsledek – protikorupční portál, do té doby věc v našem městě nevídaná – patřičně zpochybnit, stejně jako všechny naše další kroky.

Pomlčí se o tom, že jsme přijali velmi přísnou směrnici o veřejných zakázkách, kdy jsme se inspirovali semilským vzorem. Zpochybňuje se, že jsme zavedli zveřejňování smluv a všech personálních změn, abychom zamezili praktikám našich předchůdců ZpL, která vynikala uměním rychlého zaměstnávání svých kamarádů. Zapomene se na námi vytvořenou rubriku „Podání“, jejímž prostřednictvím mohli občané oznámit, pokud se na radnici a v městských organizacích setkali s korupcí.

A co třeba etický kodex městského Zpravodaje, který zaručoval paritní rozložení v redakční radě, či etický kodex webových stránek města? Připomeňme, že současné vedení ihned starou redakční radu Libereckého zpravodaje rozpustilo, ale novou nezvolilo. Pro jistotu. A aktuální podoba Zpravodaje jako by se spíše řídila pravidlem – co jsme dříve kritizovali, dnes sami dělejme, jen více, jen houšť.

Stejně tak se zapomene říci, že usnesení, které přijala současná rada, přijala v obdobné podobě také rada minulá, když doporučila městským a příspěvkovým organizacím být stejně transparentní, jako bylo město. Snad je pro dokreslení situace – některé organizace se tím odmítly řídit, mimo jiné liberecká ZOO, ve které nikoli nevýznamnou funkci zastával v té době ten, kdo dnes jiné kritizuje. Proč se pan Langr jako manažer této městské organizace nezasadil o to, aby principy, které dnes veřejně hlásá, fungovaly i tam, kde působil?

Protože však autory dřívějších protikorupčních opatření nebyla ZpL, jsou špatná a nestojí ani za přečtení. Jinak by představitelé současného vedení města věděli, že součástí jimi kritizované strategie je etický kodex zastupitelů. Právě ten ošetřuje jednání komunálních politiků a pamatuje i na zákon o střetu zájmů. Věděli by, že například zastupitelé z hnutí Změna kodex tehdy nepodepsali. Nemohli by ani ignorovat prostý fakt, že jediným politikem v Liberci, který byl potrestaný za střet zájmů, je lídr ZpL a současný náměstek pro ekonomiku Jan Korytář. Ten hlasoval o zařazení projektu vlastní společnosti za zhruba 20 milionů korun do seznamu akcí, jež měly být financované za evropské peníze. Mimochodem právě tento zmíněný projekt dlouho blokoval jiné, které se kvůli němu na seznam nedostaly, a byl jednou z příčin, proč město v uplynulém období nevyčerpalo 200 milionů korun z evropských dotací, jak sám nyní tehdejší nezodpovědný žadatel opakuje jako mantru, jen aby nás očernil.

Pokud by si náměstek Ivan Langr, který je pod tiskovou zprávou podepsán, onen portál alespoň prohlédl, věděl by, že jej vytvořili úředníci, a že si politici nedovolili do jejich práce zasahovat. A nemuseli tehdy ani platit spřízněným organizacím. Na rozdíl od současné koalice, které pomůže novou strategii proti korupci vytvořit „nestranné a nezávislé“ Krajské protikorupční pracoviště, založené a vlastněné Janem Korytářem.  Nebo to bude Náš Liberec? Nebo Čmelák? Kdo ví – čert aby se vyznal v tom, kdo co vlastně dělá, kdo je v tomto zájmovém uskupení za co placen, a především – z čeho je kdo vlastně placen. Jen jedno je jisté – jsou to veřejné finanční prostředky.

Ale pssst, teď vládne ZpL! Tak nějak po Liberecku – účel světí prostředky a nějak svoje lidi nakrmit musíme…

Mgr. Martina Rosenbergová, Mgr. Jiří Šolc, Ing. Jiří Rutkovský, Kamil  Jan Svoboda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama