Mgr. Adéla Šípová

  • Piráti
  • Kladno
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2021 16:39:00

Přilepenější přílepek si těžko můžeme představit

Přilepenější přílepek si těžko můžeme představit

Projev na 6. schůzi Senátu 25. února 2021 k návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

 Já bych se trošku chtěla omluvit za svůj záchvat stručnosti v úvodu. Já jsem totiž vůbec nepředstavila pozměňovací návrh, který nám prošel výborem pro sociální politiku, a tím je můj návrh, aby příspěvek, který v současné době je nastaven tak, že se bude vyplácet po dobu 10 dní, aby se vyplácel po dobu 14 dní. Ten důvod, který mě k tomu vede, je to, že si myslím, že bychom měli mít otevřená vrátka k tomu, pokud bude karanténa protahována z důvodu nových mutací, které k nám přicházejí, zejména se jedná o britskou mutaci, která se jeví, odborníci o tom hovoří, že je infekční delší dobu než ta předchozí, že může být infekční po dobu 14 dní. Takže to je ten pozměňovací návrh, který jsem předložila na výboru pro sociální politiku, a prošel.

Druhá věc. Tento předkládaný zákon řeší příspěvek na zaměstnance v karanténě. Jde o to, aby lidé šli do karantény snáze, aby se jejich motivace zvýšila. Já bych se chtěla vyjádřit k těm přílepkům. My jsme na výboru pro sociální politiku měli k tomu velmi živou debatu. Myslím si, že byla velice plodná. Nejsem tak zkušená, ale myslím si, že přilepenější přílepek si těžko můžeme představit.

My jsme se bavili, vy jste, paní ministryně, hovořila o tom, o věcných debatách, hovořila též o tom, že ctí sociální dialog, ale zde v tomto ohledu ho nectí, nebo se domnívám, že ho nectí, protože žádný dialog v podstatě nebyl připuštěn. Bylo zde položeno ze strany ministryně poměrně dost dotazů na zaměstnavatele, o počtu dohod atd. Nicméně v případě tohoto přílepku se tyto dotazy vznášejí od pultíku. To si myslím, že my jako senátoři nemůžeme připustit.

Je třeba, abychom se mohli k tomu věcně vyjádřit, musí se i věcně posoudit ta správnost. Musíme mít nějaký čas prodiskutovat s dotčenými osobami a institucemi dopady. V případě, že tento návrh zákona přišel do Poslanecké sněmovny 9. února, dnes je, jestli se nepletu, 25. února, tak je jasné, že zde ten prostor není. Jak je zjevné, ta materie, která byla přilepena do tohoto návrhu, nesouvisí vůbec nijak se smyslem zákona, jímž je příspěvek zaměstnancům, aby zůstali doma.

Ten smysl je samozřejmě ochrana veřejného zdraví. Nikoli zatěžování zaměstnavatelů, kteří se v současné době spíše obávají, zda vůbec nějakou práci budou mít. Teď se budou obávat, že za nesplnění povinností budou muset zaplatit sankce.

Jsem ráda, že se prosazuje testování ve firmách. Prosím, aby vláda také poskytla příspěvky na karanténu i těm, kteří si neplatí nemocenské pojištění, což souvisí s následujícím tiskem č. 47. Byla bych ráda, kdyby i paní ministryně v tomto se snažila o zastavení šíření viru.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama