Mgr.Bc. Karel Světnička

Předseda Moravské a Slezské pirátské strany
  • MS Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2018 21:42:27

Kdo zajímavý je ve druhém kole do Senátu?

Kdo zajímavý je ve druhém kole do Senátu?

Z něco přes 200 senátních kandidátů nám jich pro druhé kolo zůstalo jen 52. Jak podle čeho vybírat? Kdo není nebo naopak je zajímavý?

Bohužel postoupili i dříve zmiňovaní podivní. V jednom případě (Lukáše Wagenknechta) je jeho hlavním programem kontrola politiků, jenže po zvolení také bude politikem. Bude tedy jako schizofrenik kontrolovat a pronásledovat sám sebe? Babiše neuhlídal, když mu dělal náměstka. Za stejné levicové uskupení kandiduje i příznivkyně ekologie, které by se mohlo při sázení stromků napovídat - zeleným nahoru. Nějak jako by nežila před rokem 1989 - co v té době asi dělala? V diskusích na sociálních sítích již probíhají odhalující diskuse o jejím působení.. Podobně jsou takoví, kteří nekandidují ve svém bydlišti či v jeho blízkosti, jako by se báli, že doma je znají, takže co nejdál.

Mnozí obhajují, a jestli zatím byli dobří, tak není se co divit, že úspěšně postoupili do druhého kola. Takové je dobré podpořit.Kdo je ale zajimavý z nováčků?

Těžko posuzovat podle jakých parametrů sledovat kvalitu nových kandidátů. Nakonec se přece jen ukazuje jeden, jehož programový záběr je mnohem širší, než je jeho volební obvod. Ono senátor je vždy takovým místním ombudsmanem mezi svými sousedy. Tady je to více. Nedávno zemřel po dlouhé nemoci senátor Hajda ve volebním obvodu Břeclav.. Byl dobrým vinařem, jihomoravskym patriotem a uměl hájit zájmy a potřeby těch, kteří svou těžkoun prací drželi a drží tradiční kvalitu našeho vinařství. Nyní na jeho místo kandiduje další znamý znalec vín, sommeliér Libor Nazarčuk. Své umění a znalosti o víně i vším, co s tím souvisí, nasbíral doma na rodné Moravě i na svých poznávacích cestách v zahraničí.

Aby nedošlo k omylu, že jde jen o sommeliérství, či znalosti kolem vína. Nyní tu jde i o zmiňovaný přesah jeho znalostí a potřeb pro naše zemědělství a krajinu, než je jeho obvod Břeclav. Není třeba připomínat jak se každý rok čím dál více trápíme s čím dál větším suchem. Mnohé plodiny na jižní Moravě už nemá cenu pěstovat. Většina díky nedostatku vláhy zaschne.

Odborníci na užití krajiny s nedostatkem vláhy doporučují pěstovat ovocné stromy a vinohrady. Zkušenosti jsou z jihu, z Itálie. Stromům a vinné révě kořeny postupně dorostou do větších hloubek, odkud si vláhu vytáhnou. Předpisy EU nám sice omezují rozšiřování vinohradů, ale je lepší si vyjednat zrušení tohoto omezení, než abychom díky EU měli jen poušť, na které díky suchu nic neroste.

Libor Nazarčuk je jedním z mála odborníků, který může v legislativní tvorbě pomoci řešit zmírnění důsledků teplejšího klima a vysychání jižní Moravy.

Senátor je volený na 6 let, kdežto "léčení" popsaných problémů je na let více. Začít je třeba ale co nejdříve. Libor Nazarčuk má na to, aby přispěl svými zkušenostmi v legislativní tvorbě začal řešit tuto potřebnou oblast naší přírody a krajiny. Tim spíše, že není vázán žádnými jinými politickými úvazky jako jeho soupeř a jako nestraník by stranil pouze své rodné jižní Moravě a jejímu lidu bez rozdílu politických preferencí. A zcela jistě také ve stopách zemřelého senátora Hajdy i další kvalitě moravských vín.

Volba Libora Nazarčuka senátorem je tak jistou garancí, že stejně, jak dlouhodobě a s úspěchem reprezentuje vína regionu, bude v následujících letech úspěšně a nekompromisně reprezentovat i zájmy všech občanů celého Břeclavska.

Zdroj: https://karelsvetnicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682757

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama