Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2020 20:15:00

Politika a byznys se nemají míchat

Politika a byznys se nemají míchat

Prezident Miloš Zeman spolu se skupinou poslanců z hnutí ANO dnes prohrál boj o zrušení části zákona o střetu zájmů, nazývaný „lex Babiš“.

Ústavní soud zamítl jejich návrh jako nedůvodný. Zároveň svým výnosem řekl, že člen vlády je povinen respektovat zpřísněná pravidla střetu zájmů, a že tento zákonný rámec je v souladu s naší Ústavou.

„Veškeré prezidentovy námitky soud uznal nedůvodnými. Zeman spolu s některými poslanci chtěl pomoci svému spojenci Babišovi, a uvolnit mu ruce ve sporech s Evropskou unií. Dnes se jasně ukázalo, že míchat politiku a byznys není dobré, obzvlášť ve chvílích, kdy mohu své podnikání díky politice ovlivnit. Přesně to Andrej Babiš mohl dělat a dělá. Pokud by Lex Babiš padl, měl by jistě snazší pozici,“ komentoval rozhodnutí Ústavního soudu předseda STAN Vít Rakušan.

Zákon se tedy nezmění, nadále tedy platí, že členové vlády nemohou provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Norma zároveň znemožňuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky.

„Ústavní soud dnes vyslal jasný vzkaz prezidentovi i premiérovi, že člen vlády je povinen respektovat zpřísněná pravidla střetu zájmů a že tento zákonný rámec je v souladu s naší Ústavou. Jde také o zřetelný signál do Evropy, protože Evropská komise rozhodla, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů právě i s odkazem na český zákon, který drtivě obstál v rozhodování českých ústavních soudců,“ upozornil europoslanec Stanislav Polčák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama