reklama

Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2010 20:00:00

Evropa stávkuje a demonstruje. Má proč?

Evropa stávkuje a demonstruje. Má proč?

Šetřit se má jinde a jinak. Kde a jak ale už nikdo není schopen říci.

Včera se konala v celé Francii velká stávka proti rozhodnutí francouzské vlády zvýšit věk odchodu do důchodu ze 60 na 62 let. Před několika dny se konala velká demonstrace v Berlíně proti rozhodnutí německé vlády prodloužit provoz německých jaderných elektráren. A i u nás se tento týden demonstrovalo a to pro změnu proti snížení platů státních zaměstnanců. Co mají tyto akce společného? Jedná se o rudozelené levičácké akce, které organizují ve Francii komunistické odbory CGT ve spolupráci se socialisty a zelenými, v Německu zelení šílenci s podporou sociální demokracie a u nás levicové odbory s podporou ČSSD a KSČM. O co při těchto demonstracích jde? O udržení neudržitelných představ o světě.

Podívejme se nejprve do Francie. Ta dodnes praktikuje socialismus spočívající v tom, že do důchodu se tam chodí nejdříve na světě už v 60 letech. Tuto "vymoženost" zavedl v 80. letech socialistický prezident Mitterand a mnozí Francouzi jej za to milují dodnes. Francie je přitom známá tím, že lidé se tam dožívají jednoho z nejvyšších věků na světě. U mužů je to již téměř 80 let a u žen už téměř 85 let. Věk dožití přitom ve Francii stále roste. Představa, že se tato skutečnost neprojeví v důchodovém systému, je naprosto mimo realitu. Zvláště v situaci, kdy i ve Francii již od 90. let porodnost klesla pod hranici prosté reprodukce.

Všechny státy v Evropě již na trend prodlužování věku reagovaly tím, že postupně zvyšují věk odchodu do důchodu tak, že nyní je již téměř všude standardem 63 let a během 5-10 let většina států má již schválené nebo připravené zvýšení na 65 let. Jediná Francie je v tom výjimkou, protože dosavadní vlády se bály k tomuto kroku také přistoupit. Nyní se prezident Sarkozy odhodlal provést nevyhnutelný a rozumný krok a samozřejmě ihned narazil. Odboráři podporovaní levicí vyrazili do ulic. Proti čemu ale protestují? Proti tomu, že 2 plus 2 je 4?

Trochu z jiného soudku je protest zelených apokalyptiků v Berlíně. Ti se sešli z toho důvodu, aby protestovali proti rozhodnutí německé vlády prodloužit dobu provozu německých jaderných elektráren. Rudo-zelená vláda Gerharda Schrödera (SPD) a Joschky Fischera (Zelení) totiž rozhodla, že německé jaderné elektrárny zastaví provoz do roku 2030. Toto zcela nesmyslné rozhodnutí bylo inspirováno zelenými představami o tom, že energie se MUSÍ získávat pouze z OBNOVITELNÝCH zdrojů, ať to stojí, co to stojí. Nynější vláda Angely Merkelové (CDU-CSU-FDP) rozhodla, že datum odstavení prodlouží o 12 let a uvalí na tyto elektrárny nové daně. Přestože je to rozhodnutí zcela racionální a ekonomicky správné (i když nedostatečné), tak proti tomu fronta rudo-zelených apokalyptiků hlasitě protestuje. Za co ale fakticky demonstrují? Za prudké zvýšení cen elektrické energie nejen v Německu, ale v celé Evropě.

A co čeští demonstranti? To je také zajímavý případ. Demonstraci svolali odborové svazy státních zaměstnanců, které zastupují policisty, hasiče, úředníky a další státní zaměstnance. Protestují proti tomu, že se česká vláda rozhodla konečně šetřit a snížit šílené tempo českého veřejného zadlužování. V rámci šetření se mají snížit platy ve státním sektoru o 10%. To údajně není spravedlivé.

Šetřit se má jinde a jinak. Kde a jak ale už nikdo není schopen říci. Ono totiž šetřit nikde jinde a jinak nelze. Naprostá většina veřejných peněz totiž končí přímo u velkých skupin občanů a pokud vynecháme ty, kteří pracují, tak nám nezbyde než krátit peníze u důchodců, nezaměstnaných a u pacientů. Zkrátka vždy to bude někoho bolet. Je to ale nezbytné proto, abychom nezkrachovali jako Maďarsko nebo Lotyšsko. Česká demonstrace se proto velmi podobá té francouzské. I čeští odboráři demonstrují proti faktu, že 2 plus 2 jsou 4.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama