Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2010 16:32:00

Spojení ODS s TOP 09 by nepřineslo nic dobrého

Spojení ODS s TOP 09 by nepřineslo nic dobrého

Je vybudování jedné velké pravicové strany vůbec žádoucí?

Bývalý i současný předseda ODS (Topolánek a Nečas) se liší téměř ve všem. V jedné věci ale překvapivě nachází společnou řeč. Mám na mysli snahu o vybudování velké pravicové strany s podporou cca 40% voličů. Jak Topolánek, tak také nedávno Nečas, vypouštěli pokusné balónky hovoříci o vytvoření koalice nejdříve s KDU-ČSL a nyní s TOP 09. Mělo se jednat o jakousi obdobu německé CDU-CSU. Je něco takového reálné? Podle mne nikoliv. Je dokonce velkou otázkou, zda je vybudování tak velké pravicové strany žádoucí.

Především je nutné upozornit na to, že CDU a CSU nemohou v žádném případě být pro žádnou českou pravicovou koalici vzorem z toho důvodu, že se jedná o strany, které mají přesně rozdělené teritorium a vzájemně si nekonkurují. CSU kandiduje pouze v Bavorsku a nikde jinde a CDU kandiduje ve zbytku Německa. Brát si toto za vzor v českých podmínkách by znamenalo, že by se jedna ze stran potenciální koalice musela dobrovolně stát pouhou regionální stranou a to nechtěla udělat v minulosti ani KDU-ČSL, která k tomu určité předpoklady měla, ale TOP 09 to neudělá a ODS už vůbec ne. Brát si tedy CDU-CSU za vzor v českých podmínkách není možné.

Pokus spojit ODS a TOP 09 do předvolební koalice s jednou kandidátkou se nemůže podařit ze tří hlavních důvodů. Prvním z nich je neslučitelnost vnitřních procedur obou těchto stran. Zatímco ODS má svou strukturu vybudovanou, tak TOP 09 je stále ještě na mnoha úrovních (kraje, města a obce) ve stádiu zrodu. Dát to pod jednu střechu nemůže přinést nic dobrého ani jedné straně. Druhý důvod proti koalici je programový. Není totiž pravda, že ODS a TOP 09 mají stejný pravicový program. Tak to rozhodně není. ODS a TOP 09 se liší v postoji k EU, v postoji k politice životního prostředí nebo rozpočtu a velmi brzy uvidíme, že rozdílů bude ještě více. Třetí důvod proti případné koalici potom spatřuji v pochybnosti o tom, že by takový spojený subjekt oslovoval více voličů než samostatně kandidující strany. Můj osobní odhad je, že koalice ODS a TOP 09 by v žádném případě nezískala více hlasů než součet těchto samostatně kandidujících stran.

Budovat předvolební koalici má smysl jedině za předpokladu, že obě strany jsou přesvědčeny o tom, že společně získají více než pokud budou kandidovat samostatně. Taková situace ale u nás není. To, že byla letos v parlamentních volbách pravice rozdělená do více subjektů nakonec nebylo na škodu. Naopak. Konkurence mezi subjekty na pravici a ve středu politického spektra přinesla naopak dosud největší porážku levice (KSČM a ČSSD).

Konkurence se letos ukázala jako užitečná. Spojovat ODS a TOP 09 proto nepovažuji za dobrý nápad. Na druhou stranu je ale třeba říci, že jistý pakt o neútočení mezi ODS a TOP 09 by byl vhodný pro letošní komunální a senátní volby. Dovedu si představit, že tyto dvě strany mohou a také určitě budou dobře spolupracovat na radnicích v koaličním uspořádání. Je rovněž možné mluvit o vzájemné podpoře kandidátů ve druhém kole senátních voleb. Mám na mysli to, že ODS a TOP 09 mohou podpořit vzájemně svého kandidáta pokud bude stát proti kandidátovi levice. Nepovažuji ale vůbec za reálné, aby ODS a TOP 09 stavěly společné kandidáty do senátních voleb. A rovněž tak si nedovedu představit společného kandidáta na prezidentský úřad. ODS a TOP 09 tedy zcela určitě zůstanou i v blízké budoucnosti samostatnými stranami.

Publikováno na blogu idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama