Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2013 12:10:00

Zabráníme, aby majitelé ubytoven vysávali stát na doplatcích za bydlení

Zabráníme, aby majitelé ubytoven vysávali stát na doplatcích za bydlení

Konec vysávání státu majiteli ubytoven pro sociálně slabé nájemníky slibuje novela zákona, kterou předložili poslanci ODS.

Jejím cílem je ukončit praxi, kdy majitelé ubytoven zneužívají sociální nouze svých nájemníků a toho, že je pro ně složité najít si jiné bydlení. Stát totiž dnes majitelům ubytoven doplácí za každou jednu osobu ubytovanou ve stejném bytě. Ve výsledku pak i za zcela nevyhovující bydlení majitelé ubytoven inkasují od státu i desetitisícové částky za jeden byt.   „Chceme přinutit majitele ubytoven, aby si za své služby účtovali reálné ceny a nezneužívali náš sociální systém,“ zdůrazňuje autorka novely Ivana Řápková, poslankyně ODS a bývalá primátorka Chomutova. „Je nepřípustné, aby majitelé ubytoven zneužívali fakt, že si jejich nájemníci nemohou najít jiné bydlení, ať už proto, že nemají na kauci na nájem, nebo prostě proto, že majitelé jiných nemovitostí sociálně slabé často rovnou odmítají,“ dodává Řápková.   „Cílem návrhu zákona je zamezit vyplácení více doplatků na bydlení do jedné obytné místnosti nebo do jednoho bytu v ubytovnách. Napříště bude možné vyplatit na jednu místnost v ubytovně doplatek na bydlení pouze ve výši obvyklého nájemného v dané obci či dané lokalitě. Absurdní praxe přeplácení majitelů ubytoven tak skončí," uvedla autorka novely poslankyně ODS a bývalá primátorka Chomutova Ivana Řápková.   “Systém vyplácení doplatků na bydlení je dnes nastaven tak, že umožňuje vyplácet nepřiměřeně vysoké náklady na bydlení majitelům různých ubytovacích zařízení, v nichž končí lidé se sociálními problémy. Navíc sami příjemci dávky mnohdy tyto peníze fakticky nedostávají na ruku, jsou obvykle přímo zasílány majitelům bytů či ubytoven," zdůrazňuje poslankyně.   Ivana Řápková zároveň upozorňuje, že výdaje státu na doplatek na sociální bydlení neustále rostou. Zatímco v roce 2010 vydal stát na doplatcích na bydlení 686 milionů korun, v loňském roce to byl už více než dvojnásobek – 1,673 miliardy korun.   Novela zákona bude nájemníky posuzovat společně a umožní Úřadům práce vyplácet doplatek na bydlení jen do výše nájemného, které je v místě obvyklé. Okruh nájemníků se přitom určí na základě hlášení k trvalému pobytu, ale zejména také na základě skutečného užívání.   Novela se týká pouze doplatku na bydlení ve vztahu k ubytovnám a nemá vliv na žádné další dávky ze systému pomoci v hmotné nouzi, například příspěvek na živobytí či mimořádnou okamžitou pomoc.   Mgr. Ing. Ivana Řápková  poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama