Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

Předseda hnutí Brno+
  • BPP
  • Bohunice
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2010 10:05:06

Akvapark? Sport za Lužánkami řešme komplexně

Akvapark? Sport za Lužánkami řešme komplexně

Město má v úmyslu koupit od správce konkurzní podstaty lužánecký plavecký bazén. Jediný 50 metrový bazén ve městě je nutné zachránit. Koupi bazénu brněnská ODS podpoří.

Vezměme v potaz tři hlavní sportovní stavby za Lužánkami – zimní, fotbalový a plavecký stadion. Zvažme současně, v jakém jsou stavu. Fotbalový stadión je zchátralý, plavecký stadión se zatím drží, ale potřebuje nákladné opravy. Zimní stadión již neexistuje vůbec. Před městem stojí těžká otázka nápravy této situace. Nechci problematiku brněnského sportu omezovat na plavání, fotbal a hokej. Nicméně, problém zalužáneckých stadiónů je podstatnou otázkou.

Zakoupení plaveckého stadiónu městem je dobrý krok. Město Brno by se mělo zabývat především jeho uvedením do řádného stavu tak, aby mohl sloužit provozování plaveckých sportů. Současná koalice ovšem současně přichází s vizí jeho přestavby na akvapark.

Každý velký projekt sportovní infrastruktury je mimořádně náročný na financování. Nejdosažitelnější způsob financování takových staveb je vhodná forma partnerství města se soukromými investory. Avšak zvláště v období finanční krize a nejistých vyhlídek je takových možných investorů nemnoho. O finančních možnostech veřejných rozpočtů nejen v krizové době nemluvě. Skutečně na dveře brněnské radnice tluče tolik dostatečně solventních investorů, kteří mají zájem pustit se s městem do stavby tu akvaparku, tu víceúčelové hokejové haly, tu fotbalového stadiónu? Ač by to bylo hezké, obávám se, že realita tak příznivá není. Je třeba proto pečlivě zvažovat, který projekt město zvolí jako prioritní a který bude muset nechat na budoucnosti. K tomu je nezbytné mít jasnou představu, co kde a za jakých okolností v celé lužánecké lokalitě bude. Nelze dvakrát za volební období změnit názor na umístění hokejové haly, neříkat co bude s místem po zimním stadiónu a pak vyrukovat s akvaparkem, jako to dělá současná koalice. Nebude-li přístup města systémový a realistický, nebude nakonec nic.

Akvapark je přitom především rekreační zařízení a jeho výstavbu a následný provoz může zvládnout soukromý kapitál. Příklad najdeme v Liberci. Existuje-li alespoň malá možnost postavení soukromého akvaparku, je nesmyslné plánovat ohromné výdaje z městského rozpočtu. Až pokud se ukáže, že soukromého investora pro takovou stavbu nelze najít, lze zvažovat další varianty. Tedy nic proti akvaparku, ovšem co v Brně opravdu chybí, je kvalitní zázemí pro plavecké sporty a to soukromý kapitál sám nezaplatí. Orientujme tedy budoucnost lužáneckého plaveckého stadiónu tímto směrem.

Má-li zamýšlený akvapark znamenat zvětšení objemu budovy plaveckého stadiónu, pak by měla současná koalice ve vedení města Brna jasně říci, jak a kam. Je to i na území pod bývalým zimním stadiónem?

Řešení lokality Za Lužánkami po jednotlivostech je nesystémové. Představitelé města by měli veřejnosti sdělit, co zamýšlejí s lužáneckou lokalitou jako s celkem. Tak mimořádné území, na kterém jsou soustředěny důležité sportovní stavby, vyžaduje komplexní pohled. Vedení města prosazuje víceúčelovou hokejovou halu v lokalitě bohunického univerzitního kampusu. Avšak hokej patří za Lužánky. Potřebný rozvoj plaveckého stadiónu by proto město mělo řešit současně s víceúčelovou hokejovou halou a nejen s ní. Sportovní stavby za Lužánkami spolu úzce souvisejí.

Vedení města přichází s představou přestavby lužáneckého bazénu na akvapark 10 měsíců před volbami. Z určitého pohledu to chápu, nějakou odpověď pro voliče ohledně „Lužánek“ bude současná koalice potřebovat… Místo toho by však měla dále rozvíjet projekt Ponava ( www.ponava.cz ), který se na lužáneckou lokalitu dívá jako na celek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama