Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

Předseda hnutí Brno+
  • BPP
  • Bohunice
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2010 10:03:08

Hokej patří za Lužánky

Hokej patří za Lužánky

Když se v Brně řekne „za Lužánkami“, snad každému přijde na mysl sport. Plavání, fotbal, hokej, atletika, tenis. Sportu se však za lužáneckým parkem již nějakou dobu příliš nedaří. Tento stav je neradostným dědictvím minulosti.

Lokalita za Lužánkami je zcela unikátní, dobře dopravně dostupná a pro brněnský sport tradiční. Proto předcházející vedení města Brna připravovalo projekt Ponava ( www.ponava.cz ), jehož cílem bylo sport za Lužánky postupně vracet. Nová koalice vládnoucí městu Brnu od roku 2006 však projekt Ponava v původní podobě opouští.
Nejprve současná koalice tvrdila, že hokejový stadión, resp. víceúčelová hala, má být v tzv. Západní bráně. To je území mezi ulicemi Jihlavská, Osová a U Penzionu ve Starém Lískovci. Stavbu měl zaplatit soukromý investor, který by pod halou postavil obchodní centrum. Marně zastupitelé ODS upozorňovali, že zanedlouho vyroste kousek dál nové obchodní centrum a nelze tak počítat s tím, že se pro halu najde investor. Tamní obchodní centrum dnes stojí a projekt nové haly v Západní bráně vzal za své… …naštěstí pro brněnský hokej.

Nyní vedení města přichází s projektem víceúčelové haly v lokalitě bohunického univerzitního kampusu. Hala má stát na dnes soukromých pozemcích mezi dálničním přivaděčem, novým obchodním centrem Tesco a novou Fakultou sportovních studií. Tedy v místě, kam v rozumné vzdálenosti nevede dostatečně kapacitní tramvajová doprava. Město ji plánuje přivést pod zemí odbočením ze stávající tratě u zastávky Osová. Stavba haly v lokalitě kampusu je do značné míry podmíněna touto nemalou investicí.

Vybudováním jedinečného areálu univerzitního kampusu se okolí bohunické nemocnice stalo velmi cenným pro rozvoj teoretické i aplikované vědy. Bylo by nesystémové využívat toto unikátní území jinak. Vždyť rozvoj vědy a výzkumu je jednou z největších šancí Brna do budoucna.

Tak jako věda a výzkum patří do kampusu (samozřejmě nejen tam), patří hokej a sport obecně za Lužánky. Za Lužánkami je možné vyřešit jak parkování, tak i společnou existenci fotbalu a hokeje. Bohunická lokalita je dobře dostupná z dálnice D1. Je tak možná výhodnější pro pořádání koncertů, na které se sjíždí lidé z celé republiky. Pro brněnský sport je však výhodnější tradiční místo za Lužánkami, kde je již nyní k dispozici celá škála potřebných doprovodných služeb. Vítám proto aktivitu občanského sdružení „Hokej patří za Lužánky“.

Cesta k nové hale za Lužánkami je nesmírně komplikovaná, to je zřejmé. Nebudu slibovat, že vítězství ODS přinese městu Brnu do 4 let novou halu za Lužánkami. Na sliby střílené od boku máme jiné „experty“. Mohu však bez obav říci, že udělám vše proto, abychom na cestě k nové hale, a k projektu Ponava jako celku, pokročili co nejdále. Základním problémem je financování výstavby a provozu sportovišť. Možné modely financování projektu Ponava připravíme s odborníky na ekonomiku velkých projektů tohoto druhu.

Nepochybuji, že někdo ze současné koalice bude na tento text reagovat. Proto dotyčného rovnou žádám, aby ve své reakci popsal i představy o využití pozemků pod bývalým zimním stadiónem za Lužánkami.

Ptám se tedy, když tam nechcete hokej, jaké jsou vaše plány s tímto místem?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama