Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

Předseda hnutí Brno+
  • BPP
  • Bohunice
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2010 13:09:19

Odpolitizujme brněnské zdravotnictví

Odpolitizujme brněnské zdravotnictví

ČSSD zatáhla do brněnského zdravotnictví politiku. Téma Úrazové nemocnice sociální demokraté zneužili v krajské i senátní kampani v roce 2008. Brněnské zdravotnictví je však složitý organismus a jeho optimální podobu mají určovat především odborníci.

Vedení nemocnice vypsalo veřejnou zakázku na zpracování plánu na další rozvoj, tzv. generelu rozvoje, který může stát až 2 milióny Kč. Nemocnice od roku 2008 spolykala již desítky miliónů Kč a její vedení se teprve letos dostalo k plánování budoucnosti. Člověk by čekal, že když si sociální demokraté vydupali přechod Úrazové nemocnice do majetku města, že tehdy věděli, co s ní. Ale kdepak! Nevěděli, řešit to začínají po dvou letech a ještě za to budou platit až 2 milióny Kč. Inu, hospodáři k pohledání. ČSSD tak znovu dokázala, že jí v roce 2008 nešlo o zabezpečení zdravotní péče pro občany Brna, ale pouze o politické body.

Brněnské zdravotnictví potřebuje odpolitizovat. Potřebuje systémový přístup založený na znalostech a zkušenostech odborníků. Klíč k udržitelnému a kvalitnímu brněnskému zdravotnictví je ve spolupráci města, zdravotnických zařízení všech zřizovatelů a pojišťoven. Začít je třeba zpracováním skutečné koncepce brněnského zdravotnictví, která nebude pouze popisovat současný stav, ale bude se brněnským zdravotnictvím zabývat jako organicky provázaným celkem s vyhlídkou do vzdálenější budoucnosti.

Řešit izolovaně problém budoucnosti pouze Úrazové nemocnice nemá žádný význam. Peníze vynaložené za takovou analýzu jsou předem vyplýtvané. Současné koalici ČSSD, KDU-ČSL, Strany zelených a Brno 2006 však patrně jde především o možnost prezentovat v médiích, že problémy brněnského zdravotnictví řeší. Kdo chce, může tomu věřit. Přístup koalice k brněnskému zdravotnictví je chaotický a nezodpovědný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama