Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2017 12:16:00

V kraji nesmí ve správném okamžiku chybět potřebná infrastruktura

V kraji nesmí ve správném okamžiku chybět potřebná infrastruktura

Jihočeský kraj zahájil pilotní projekt ekologizace vozového parku. JCCR spolupracuje se svými rakouskými partnery také na přípravě přeshraniční sítě dobíjecích stanic pro elektromobily.

 Jihočeský kraj zahájil pilotní projekt ekologizace svého vozového parku v rámci jeho plánované obnovy. Jeho autorem je Jihočeská centrála cestovní ruchu (JCCR), která získala na nákup dvou osobních automobilů s alternativním pohonem dotaci ve výši 420 tisíc korun ze Státního fondu životního prostředí ČR. Realizace projektu je plánována na příští rok.

„Využíváním vozidel s alternativním pohonem alespoň částečně přispějeme ke snížení emisí z dopravy a snížení hlukové zátěže. Nákupem ekologických automobilů chceme současně motivovat ostatní řidiče a podpořit tak rozvoj tohoto druhu dopravy. V neposlední řadě také výrazně ušetříme na provozu svých vozidel,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Po vyhodnocení poslouží pilotní projekt kraji a dalším jím zřizovaným organizacím jako vodítko při výběru nejvhodnějšího řešení obnovy služebního vozového parku. Dotace Fondu životního prostředí pokryje zhruba pětinu celkových nákladů spojených s nákupem elektromobilu e-Golf a plug-in hybridu Passat GTE Variant.

„Elektromobilita si ve spojení s bojem proti změnám klimatu získává stále větší zájem veřejnosti i širší politickou podporu a stává se celosvětově jedním z hlavních ekologických témat. I kroky největších světových automobilek ve vývoji nových modelů naznačují, že boom elektromobilů je otázkou blízké budoucnosti, na níž musíme být připraveni. V kraji nesmí ve správném okamžiku chybět potřebná infrastruktura a nesmíme ztratit krok s vývojem,“ konstatovala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Připomněla, že doprava a cestovní ruch jsou spojenými nádobami a právě v této oblasti lze v brzké době očekávat i další projekty týkající se rozvoje elektromobilty.

„Síť dobíjecích stanic se v celé České republice a ostatních státech každým dnem neustále rozrůstá. Jenom v Českých Budějovicích a jeho bezprostředním okolí jsou v provozu tři. Jihočeská centrála cestovního ruchu v současné době spolu s dalšími partnery v současné době připravuje v rámci dotačního programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika projekt eMobilita, jehož cílem je mimo jiné během následujících tří let počet dobíjecích stanic v Jihočeském kraji rozšířit,“ doplnila hejtmanka.

Výsledkem projektu eMobilita Linz – Šumava – Lipno – Český Krumlov má být podle Poláška realizace testovací trasy e-mobility v přeshraničním měřítku mezi turistickými regiony Český Krumlov a Lipno s napojením na Šumavu a Linec.

„Vznikne deset stanic vhodných pro nabíjení elektromobilů a elektrokol obyvatel a návštěvníků přeshraničního regionu Jižní Čechy - Horní Rakousko. Každá nabíjecí stanice bude mít alespoň 2 zásuvky pro elektromobily a 2 zásuvky pro elektrokola. JCCR se bude příští rok stěhovat do nově zrekonstruované budovy, kde bude rovněž zřízena nová dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola,“ přiblížil Polášek.

Partnery projektu jsou na rakouské straně Software Competence Center Hagenberg (vedoucí partner), Johannes Kepler Universität Linz, Wirtschaftspark Oberes Mühlviertel, Mühlviertel Marken a na české straně JCCR spolu s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Celkový rozpočet projektu je přibližně 845 tisíc eur.

JCCR již má s elektromobilitou zkušenosti. Ve spolupráci s Nadací ČEZ úspěšně realizuje nákupy elektrokol pro seniory i ostatní návštěvníky regionu v rámci projektu „Elektrokola pro seniory (a nejen pro ně)" zahájeného v roce 2015. Jeho cílem je zpřístupnění cykloturistiky starším či méně pohyblivým výletníkům.

Na jihu Čech dnes mají elektrokola k dispozici půjčovny v Nových Hradech, Suchdole nad Lužnicí, Nové Bystřici, Borovanech, Jindřichově Hradci, Kaplici a Trhových Svinech. Tato místa letos rozšíří Červená Lhota, Informační centrum Jaderné elektrárny Temelín na zámečku Vysoký Hrádek a Sedlčany, čímž vznikne základ budoucího propojení sítě půjčoven elektrokol až do Středočeského kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama