Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2019 9:50:54

Až skončí s diplomacií, bude se čínský velvyslanec věnovat stolnímu tenisu

Až skončí s diplomacií, bude se čínský velvyslanec věnovat stolnímu tenisu

"Dnes mi vyšel rozhovor v novinách, ale jelikož je tak málo lidí, kteří v dnešní době kupují tisk, tak vám jej přidávám sem." :-)

Není to tak dávno, kdy za zajímavých okolností – ke kterým jste i sám iniciativně přispěl, navštívil jižní Moravu čínský velvyslanec v ČR Zhang Jianmin. O co šlo konkrétně?

V květnových dnech jsem byl informován o tom, že velvyslanec Čínské lidové republiky navštíví z pracovních důvodů jižní Moravu, o které jsme hovořili před časem při našem prvním setkání. Nebylo možné ho nepřivítat na místech jeho zájmu a neukázat mu, že jakákoliv spolupráce může být vítaná oběma stranami.
Myslím si, že právě spolupráce s Čínou má velkou perspektivu, a je pro nás obrovskou příležitostí pro ekonomickou spolupráci nejen firem, ale také krajů, obcí či měst. V každém případě můžeme zvětšit potenciál investic například i proto, že minulá paní velvyslankyně dopomohla k tomu, že jako evropské centrum si vybrala Bank of China v Praze. Význam samozřejmě umocnila návštěva čínského prezidenta v Praze. Proto si řada finančních institucí připravuje možnosti vstupu na náš trh. Zvyšuje se počet přímých linek mezi Prahou a Čínou, což silně rozvíjí turistický ruch - a je to nakonec vidět jak v Praze, tak třeba i v Českém Krumlově. Za chvíli tyto dvě destinace stačit nebudou, nabídnout musíme také jiná místa, třeba naše hory, jižní Moravu, nebo naše v minulosti tolik proslulé lázeňství.

Ale při návštěvě Hodonína možná nešlo na prvním místě ani tak o obchodní spolupráci, turistiku atd. Co je pravdy na tom, že jste ho „nachytal“ na sport?

Když jsme se loučili s minulou paní velvyslankyní, tak jsme samozřejmě očekávali s velkou zvědavostí, kdo ji nahradí. Myslím si, že volba nového zástupce Čínské lidové republiky byla velmi šťastná, neboť pan velvyslanec je diplomaticky velmi fundovaný a zkušený profesionál s otevřeným srdcem. Osobně ho považuji za jednoho z nejlepších pracovníků ministerstva zahraničních věcí Číny, což ukazuje na důležitost České republiky pro možnost rozvoje evropsko - čínských vztahů. Zároveň je to velká příležitost pro nás. Zásluhu na tom má zcela jistě prezident republiky Miloš Zeman.
Při našem prvním setkání, kdy byl poprvé představen Meziparlamentní skupině přátel s Čínou v rámci Meziparlamentní unie mne pan velvyslanec Zhang Jianmin, překvapil mne svojí znalostí stolního tenisu a zájmu o něj. Ani nevím, zda to bylo z legrace, když říkal, že jeho další pracovní život po diplomatické misi bude právě u tohoto sportu. Tak uvidíme. Právě když jsem se zmínil o hodonínském stolním tenise, sám zmínil jeden z největších juniorských turnajů, který se zde koná každý rok, a kterého se účastní i čínská reprezentace.
Čínští stolní tenisté příliš po turnajích nejezdí, je to spíše výjimka, mají dostatečnou konkurenci v domácím prostředí. Na mistrovství světa si tak vlastně jezdili jen pro medaile. Změna pravidel je ovšem donutila k účasti na určitém počtu turnajů a jsem rád, že si vybrali jeden z největších a nejvýznamnějších světových turnajů pořádaných v Hodoníně.
Ano, myslím si, že i tohle mohlo být částečnou motivací jeho návštěvy. A samozřejmě i to, že si zde zatrénuje v klubu, který má třináct titulů v ženách a je to také základ naší reprezentace. Muži hrají extraligu a klub má velkou žákovskou a mládežnickou základnu. Navíc za tento oddíl v minulosti hrály čínské sportovkyně, které vždy vynikají velkou skromností.
I proto se pan velvyslanec s panem atašé rádi převlékli do sportovního dresu hodonínského SKST a zatrénovali si s místními, hlavně dětmi a mládeží. Velké umění předvedl nejen sám velvyslanec, ale i jeho kolega atašé Wang Qian. Mají to prostě v sobě, jak říkáme my sportovci.

A co řekli jejich výkonům tenisoví odborníci?

Ti tvrdili, že nemají k naší špičce daleko. A to nepředvedli vše, co v nich vězí.

Pan velvyslanec s doprovodem se jistě setkal ve vašem kraji i s jeho představiteli. Nechystá se snad právě ve vašem regionu nějaký společný lázeňský projekt?

Závěr pobytu byl věnován setkání s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem, které jsem úmyslně směřoval do lázní Hodonín, abych zdůraznil tradici lázeňství na jižní Moravě. V závěrečné fázi je tu příprava výstavby velkého lázeňského komplexu v Pasohlávkách, což je právě společný projekt Jihomoravského kraje s čínskými investičními partnery. Jihomoravský kraj již léta má a rozvíjí spolupráci s čínskými oblastmi, kterou zastupitelé kraje za KSČM vždy aktivně podporovali. Také jsme dbali a dbáme na to, aby byla provázanost spolupráce mezi vysokým školstvím, vědou a výzkumem.
Témat k diskuzi bylo samozřejmě mnohem více, například rozvoj turistiky, spolupráce ve vinařství a vývoz vína do ČLR, možnost spolupráce v kultuře, kde čínská strana nabízí pomoc při organizaci týdne čínských filmů v rekonstruovaném hodonínském kině Svět, a nemohlo se ani zapomenout na dopravu a čínské rychlovlaky.

Taková návštěva si jistě vyžádá náročnou přípravu. Zvládl jste to sám?

Celou návštěvu jsem pochopitelně nemohl připravit sám a jsem moc rád, že se jako brilantní organizátorka osvědčila moje asistentka Lenka Ingrová, která je zároveň velkou posilou KSČM jako předsedkyně okresního výboru a je také hodonínskou zastupitelkou. Je to rozená talentovaná diplomatka a určitě i tato zkušenost pro ní bude do budoucna velmi prospěšná.

Co říci na závěr?

Pan velvyslanec Zhang Jianmin slíbil, že u nás není naposledy a já věřím, že snad již v únoru bude mít možnost na vlastní oči shlédnout jeden z největších stolně tenisových mládežnických turnajů na světě, který se v Hodoníně uskuteční. Účastní se ho na čtyři stovky hráčů z mnoha desítek zemí celého světa. Právě tato návštěva by se mohla více specializovat a zaměřit například na cestovní ruch, tradice a vinařství. Určitě by se mu líbila jediná vinařská škola na území České republiky ve Valticích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama