Mgr. Jan Chabr

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2021 16:47:00

Koncentrace osob by zde zůstala, ale bez pomáhající služby

Koncentrace osob by zde zůstala, ale bez pomáhající služby

Hlavní město rozhodlo o zachování strategické služby U Bulhara pro lidi bez přístřeší.

Radní hlavního města schválili prodloužení nájmu pozemku na rohu ulice U Bulhara organizaci Naděje. Ta zde poskytuje zdravotní a sociální služby pro osoby bez přístřeší, které se zdržují v okolí hlavního nádraží. Prostor se zázemím, kde Naděje poskytuje své služby, projde úpravou a toto zatížené území získá důstojnější vzhled. Město současně pracuje na decentralizaci ambulantních služeb pro lidi bez přístřeší.

Od roku 2010 Naděje poskytuje v centru města služby ambulantních specialistů, jako je zubař nebo gynekolog, a nízkoprahové denní centrum pro lidi bez přístřeší. V loňském roce spolek podal žádost o prodloužení doby nájmu pozemku o 10 let. Vyžádaná stanoviska řady subjektů, mimo jiné Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Technické správy komunikací nebo Úřadu městské části Praha 2, na jejímž území se pozemek nachází, podpořila pronájem na kratší dobu. Konzultační proces vedl ke kompromisnímu návrhu prodloužit smlouvu o dva roky. Takto jej dnes schválili radní hlavního města. Doposud byl pronájem uzavírán vždy pouze na rok.

„Děkuji všem kolegům a partnerům za prodloužení doby nájmu, neboť sociální a zejména zdravotní služby, které Naděje U Bulhara poskytuje, jsou pro hlavní město strategicky důležité. Bez těchto služeb by se zhoršila jak situace lidí bez přístřeší, kteří se v centru města pohybují, tak situace v celé oblasti pro místní obyvatele i návštěvníky Prahy,” řekla Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

Hlavní město také začalo řešit dlouhodobě neutěšený stav lokality a ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a zástupci organizace Naděje hledá cestu, jak v krátkodobém horizontu zvelebit širší okolí křižovatky stejně jako pozemků s dočasnými stavbami.

„V metropoli měla kromě centra U Bulhara  již dávno existovat síť dalších denních služeb, které by velkému zařízení v centru Prahy odlehčily. Moji předchůdci na radnici ale pro rozvoj celé sítě nic neudělali. Velký dík proto patří zapojeným městským částem a organizacím za to, že v posledním roce společně se sociálním odborem magistrátu zprovoznily tři nová zařízení, a tím ulevili dennímu centru U Bulhara,“ dodala Milena Johnová. 

Kromě nedávno vzniklých denních služeb poskytovaných organizacemi Jako doma, Armáda spásy a R-Mosty připravuje hlavní město další rozšiřování sítě ambulantních služeb pro osoby bez přístřeší. Navíc Praha v létě otevře první z dosud zcela chybějících pobytových sociálních služeb pro lidi bez domova s potřebou ošetřovatelské péče z důvodu zdravotního stavu a vyššího věku. Tento typ služeb v Praze kromě toho, že odlehčí azylovým domům, které nejsou vybavené k zajištění pečovatelských úkonů, zajistí lidem bez domova důstojné stáří.

„Chápu, že se jedná o téma, které budí vášně v daném místě, nicméně Praha prodlužuje nájemní smlouvu o dva roky, nikoli o původně žádaných deset let. Do té doby Institut plánování a rozvoje zpracuje kompletní návrh funkčnosti lokality a její revitalizace. Je třeba si uvědomit, že zde nevznikla koncentrace osob, které potřebují tuto pomoc, kvůli umístění této služby, ale přesně naopak. Tím, že by zde středisko pomoci Naděje dále nepůsobilo, rozhodně by to nemělo za výsledek zlepšení problémů v lokalitě, ale naopak jeho zhoršení, právě protože koncentrace osob by zde zůstala, ale bez pomáhající služby,” upozornil Jan Chabr, radní pro oblast majetku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama