ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2013 11:22:41 - Lulek z Bystřice

Mohu vás ujistit, že novela není bezpředmětná

PS nedávno schválila novelu občanského zákoníku, která by měla zlepšit platební morálku firem. Pokud se nemýlím, jde o návrh pravice. Podle senátora Škromacha se však obchodní zákoník spolu s novým občanským zákoníkem, který přijde v platnost 1.1.2014, ruší, tudíž současná přijatá vládní novela obchodního zákoníku je pouze dočasná, a pakliže se změny neprojeví do občanského zákoníku, bezpředmětná. Jak to je? Je na to nějak myšleno?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.04.2013 13:55:15 - Mgr. Jan Vidím
Dobrý den,

opravdu se nemýlíte, novela obchodního zákoníku je vládní návrh zákona, který byl Poslanecké sněmovně předložen 16. 8. 2012. Mohu vás ujistit, že novela není bezpředmětná.  Základním cílem nové právní úpravy je přinést další mechanismy na zlepšení platební morálky a na ochranu dodavatelů zboží a služeb. Ministerstvo spravedlnosti sice tyto změny promítlo již do nového občanského zákoníku. Avšak vzhledem k tomu, že směrnice zavazuje členské státy Evropské unie k provedení změn nejpozději do 16. 3. 2013 a účinnost nového občanského zákoníku byla posunuta až na 1. 1. 2014, bylo nutné implementovat směrnici i do stávající právní úpravy. Mohu vás tedy ubezpečit, že ke zrušení úpravy o platební morálce firem nedojde a nový občanský zákoník s ní rozhodně počítá.