Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2022 20:26:00

Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem

Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem

Ministryně obrany Jana Černochová a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský vydali společné prohlášení k aktuálnímu dění kolem Ukrajiny. Reagovali na eskalaci situace, která oba ministry znepokojuje.

 Ministryně obrany potvrdila již dříve avizovanou informaci, že po dohodě s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Alešem Opatou, předloží příští středu vládě návrh na pomoc Ukrajině, konkrétně formou daru munice – dělostřeleckých granátů. Podporu Ukrajině, která je oficiální partnerskou zemí NATO a se kterou Česká republika dlouhodobě rozvíjí obrannou spolupráci, ministryně obrany vyjadřuje opakovaně.

„Všichni věříme v mírové řešení, věříme, že bilaterální jednání, která aktuálně probíhají, budou mít šťastný konec,“ prohlásila ministryně. Dodala, že NATO je silnou aliancí a všechny alianční země budou pokračovat v materiální pomoci. Podle ministryně v tuto chvíli není ze strany Ukrajiny žádný požadavek na personální pomoc.

Ministr zahraničí Lipavský zdůraznil potřebu pokračování ve vyjednávání, přestože se odehrává pod tlakem Ruské federace. Naše pozice je podle něho pevná a neměnná: „Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje v případě útoku na Ukrajinu. I když takové vyústění situace si nikdo nepřeje. Jsme rovněž připraveni podpořit případné sankce vůči Ruské federaci,“ konstatoval.

Ministryně Černochová minulý týden po jednání Rady NATO – Rusko uvedla, že Česká republika situaci dlouhodobě sleduje a veškeré kroky koordinuje se spojenci a partnery: „Věřím, že diplomatická jednání povedou k deeskalaci současné situace na hranicích Ukrajiny. Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem,“ sdělila s tím, že spojenci musejí být připraveni na všechny možnosti včetně ozbrojeného konfliktu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama