Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2023 8:36:00

Naskytla se mi příležitost přivézt část materiální pomoci

Naskytla se mi příležitost přivézt část materiální pomoci

Ministryně obrany Jana Černochová zavítala ve dnech 16. až 18. března do Libanonu. Se svým protějškem Mauricem Slimem diskutovala o bezpečnostní situaci v Evropě a na Blízkém východě.

 Tématem byly také možnosti další materiální pomoci pro libanonské ozbrojené a bezpečnostní složky. Ministři současně podepsali Memorandum o porozumění o vzájemné spolupráci, které přispěje k dalšímu rozvoji bilaterální obranné relace.

Jana Černochová je první z českých ministrů obrany, kteří v této zemi oficiálně jednali. „Je mi ctí, že mohu zavítat do Libanonu k historicky první návštěvě na úrovni ministra obrany. Libanon je bezpochyby naším významným partnerem v blízkovýchodním regionu, který přispívá k jeho stabilizaci,“ prohlásila na úvod jednání s Mauricem Slimem. Ten ocenil dlouhou historii vzájemných vztahů a vyjádřil víru v jejich další posílení. „Jsem přesvědčen, že právě podepsané Memorandum o porozumění otevře dveře další spolupráci mezi našimi zeměmi,“ dodal ministr obrany Slim.

Válka na Ukrajině těžce dopadá i na Bejrút

Blízkovýchodní stát v posledních letech prochází hlubokou hospodářskou krizí, kterou ještě umocnily pandemie Covid-19, výbuch v bejrútském přístavu, migrační vlna ze Sýrie i válka na Ukrajině. Téměř 80 % veškerého zboží se do Libanonu dováží, což platí i o dodávkách obilí z východní Evropy, na nichž je Bejrút závislý.

Válka na Ukrajině má tak na dění v této zemi přímý dopad. I přesto se Bejrút vůči ruské invazi jasně vymezil již na počátku konfliktu. „Velmi si vážím rozhodnutí Libanonu opakovaně podpořit Ukrajinu na poli OSN a hlasovat ve prospěch rezolucí Valného shromáždění odsuzujících ruskou agresi i ruskou anexi části území Ukrajiny,“ prohlásila ministryně obrany Černochová.

„Libanon je proti jakékoli formě agrese a nezávislost každé země musí být respektována,“ zdůraznil ministr obrany Maurice Slim. „Pevně doufám, že mír a stabilita budou v Evropě brzy znovu nastoleny, neboť její obyvatelé si současnou situaci nezaslouží,“ dodal.

Materiální pomoc pro Libanon pokračuje

Ministerstvo obrany vnímá Libanon jako klíčovou zemi v boji proti terorismu a ochraně proti nelegální migraci. Ke stabilizaci politické a hospodářské situace přispívá se souhlasem vlády ČR cestou poskytování materiální pomoci pro libanonské ozbrojené a bezpečnostní složky. Od roku 2021 bylo do Libanonu dodáno téměř 47 tun pomoci, zejména základních potravin a zdravotnického materiálu.

Ministryně obrany Jana Černochová se proto kromě svého protějšku setkala i s vrchním velitelem libanonských ozbrojených sil generálporučíkem Josephem Aounem a ředitelem Státní vnitřní bezpečnosti brigádním generálem Eliasem Baissarim.

„Jsem potěšena, že se mi naskytla příležitost osobně přivézt další část materiální pomoci, a to sonografické přístroje pro vojenskou nemocnici v Bejrútu a zdravotnické centrum Státní vnitřní bezpečnosti. Pro státní nemocnici v Baalbeku jsme navíc zajistili dar v podobě defibrilátoru,“ zdůraznila ministryně Černochová, která tato tři zařízení navštívila a přístroje osobně předala.

Význam mezinárodní pomoci si libanonští představitelé silně uvědomují, neboť ta se úzce pojí se zajištěním základních funkcí státu. „Materiální i finanční podpora od našich zahraničních partnerů je klíčová pro udržení schopností ozbrojených sil, a tak zachování bezpečnosti a stability v zemi. Jsem velmi vděčný za veškerou pomoc, kterou nám Česká republika dosud poskytla,“ zdůraznil generálporučík Aoun.

V Libanonu odpočívají dva českoslovenští vojáci

Ministryně obrany během jednání hovořila také o historii. Na území Libanonu se nachází dva válečné hroby československých vojáků, oba z období druhé světové války. Prvním, jenž je pohřben na Vojenském hřbitově Commonwealthu v Bejrútu, je podle nejnovějšího výzkumu Vojenského historického ústavu Praha téměř s jistotou Karel Weiner, který je současně naším prvním padlým na Blízkém východě.

Druhý válečný hrob se nachází na libanonské letecké základně Rayak a patří poručíku Bohuslavu Novákovi. Ten bojoval jako pilot v jednotkách svobodných Francouzů. „Dovolte mi, abych za Ministerstvo obrany ČR poděkovala za péči o československé válečné hroby na vašem území,“ ocenila úsilí ministryně Černochová.

Památku československých vojáků ministryně obrany osobně uctila u hrobu Karla Weinera a památníku padlých na Vojenském hřbitově Commonwealthu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama