Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2021 17:33:00

Školství má v naší městské části jednoznačnou prioritu

Školství má v naší městské části jednoznačnou prioritu

Hospodaření městské části Praha 2 bude i v letošním roce vyrovnané. Plánované výdaje na aktivity městské části, investice a opravy se snižovat nebudou.

 Nejvíce peněz, podobně jako v předcházejících letech, půjde do oblasti školství, dále pak do sociální oblasti, na péči o veřejná prostranství, o zeleň a na obnovu bytového fondu v majetku městské části.

„V tomto období se ukázalo, jak dlouhodobě odpovědně hospodaříme. Máme našetřeno. Díky našim úsporám a také již tradičně vyrovnanému hospodaření disponujeme potřebnou finanční rezervou. Ta nám pomáhá překlenout i toto složité období, provázené těžko předvídatelnými výpadky příjmů a nárůstem nákladů. Příjmová i výdajová část rozpočtu bude letos ve výši 827,12 milionu korun. Výpadek příjmů, který nám vznikne vlivem různých nařízení vlády, bude pokryt z úspor z hospodaření v minulých letech. Běžné výdaje na letošek jsou stanoveny ve výši 626,10 milionu korun, kapitálové tvoří 201,02 milionu korun,“ vysvětlil místostarosta Jan Korseska, který má na starosti oblast financí. Z běžných výdajů jsou financovány důležité oblasti života obyvatel městské části, jako je školství, kultura a sociální péče, ale i péče o veřejnou zeleň nebo činnost samosprávy. Kapitálové, respektive investiční výdaje, zajišťují péči o nemovitý majetek v rámci bytového fondu, budov a pozemků základních a mateřských škol.

„Do mateřských a základních škol jde každoročně největší díl z rozpočtu. Stejně tomu bude i letos, školství má totiž v naší městské části jednoznačnou prioritu. Na provoz, údržbu a opravy našich základních škol, mateřských škol a jejich příspěvkových organizací je proto letos vyčleněno celkem 168,4 milionu korun,“ vyčíslila starostka Prahy 2 Jana Černochová, do jejíž gesce spadá právě oblast školství.

Z významných běžných výdajů zamíří celkem 13,1 milionu korun do ZŠ Londýnská, kde se plánuje výměna oken a oprava fasády ve vnitrobloku. V ZŠ Vratislavova se bude opravovat část střechy a měnit střešní okna, což vyjde na celkem 9 milionů korun, za 7 milionů korun se bude do základních škol pořizovat nová výpočetní technika.

Z investičních akcí, které se letos plánují, jmenujme například rekonstrukci části povrchu školního hřiště a sanace stěny budovy v ZŠ Jana Masaryka za 4,37 milionu korun, v ZŠ Na Smetance se bude za 5 milionů korun rekonstruovat plynová kotelna a v ZŠ Vratislavova vznikne za 1,6 milionu korun dětské hřiště ve vnitrobloku.

Další velkou část z rozpočtu představuje také péče o veřejná prostranství a zeleň. Pro letošek je v této kapitole vyčleněno 79,87 milionu korun. Částka je určena na údržbu veřejné zeleně, čištění chodníků, na nákup vodních prvků, opravy v parcích či na dosadbu stromořadí. Za celkem 11,5 milionu korun má pod Nuselským mostem vzniknout také volnočasový areál, městská část také počítá s revitalizací parku nad ulicí Vozová, a to za 17 milionů korun. Celkem 12,8 milionu korun je určeno také na revitalizaci okolí kostela svaté Ludmily na náměstí Míru.

Významnou investiční oblastí je také péče o bytový fond na území Prahy 2. Na rekonstrukce výtahů má letos jít celkem 15 milionů korun, na opravy bytů je vyčleněno 12 milionů korun, 10 milionů korun si vyžádá rekonstrukce bytového domu a vybudování nového výtahu v ulici Na Libušince 3.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama