Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2020 5:29:00

Vítám podporu Sněmovny návrhu novely Ústavy ve věci vysílání vojáků

Vítám podporu Sněmovny návrhu novely Ústavy ve věci vysílání vojáků

Komentář předsedkyně sněmovního výboru pro obranu za ODS.

Poslanecká sněmovna dnes podpořila v prvním čtení návrh novely Ústavy ČR, který předložila předsedkyně výboru pro obranu a první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová ve věci úpravy procesu vysílání vojáků do zahraničních operací v naléhavých situacích na dobu 60 dnů rozhodnutím vlády se zpětným souhlasem Parlamentu ČR. Návrh byl předložen s podporou poslanců pěti parlamentních stran.

Jana Černochová k dnešnímu jednání uvedla: „Vítám dnešní stanovisko Poslanecké sněmovny, která novelu čl. 43 Ústavy podpořila k dalšímu projednávání. Jsem také ráda za velmi obsáhlou diskusi, která, věřím, mnohé věci vyjasnila. V žádném případě zde nejde o otevření cesty vládě ke svévolným krokům. Cílem návrhu je umožnit flexibilně reagovat v situacích, kdy jde například o záchranu českých občanů, kteří se dostanou do zajetí, nebo v případech naplnění našeho závazku zapojení vojáků do operací sil velmi rychlé reakce NATO. Kontrolní pravomoc a právo veta Parlamentu pro takové akce ale budou zachovány, neboť vláda bude mít povinnost bez zbytečného odkladu Parlament informovat a ten bude moci rozhodnout o okamžitém stažení vojáků. Česká republika je a zůstane právním a demokratickým státem a neumím si představit, že by vláda podnikala takové kroky, které by překračovaly mezinárodní právo nebo by byly v příkrém rozporu s vůlí Parlamentu."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama