Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2017 13:42:00

Vojáci šíří dobré jméno naší země často výrazně účinněji než mnozí politici

Vojáci šíří dobré jméno naší země často výrazně účinněji než mnozí politici

Vlčí máky jako symboly bojišť 1. světové války zaplaví v pátek 10. listopadu již potřetí vinohradské náměstí Míru.

 Městská část Praha 2 si v předvečer Dne válečných veteránů, který se v celém západním světě slaví 11. listopadu, připomene hrdiny válečných konfliktů 20. a počátku 21. století.

„Tentokrát chceme zaměřit pozornost na novodobé mise a věnovat vzpomínku jejich obětem. Letos je tomu právě 25 let, kdy čeští vojáci odjeli na mírovou misi do bývalé Jugoslávie,“ říká starostka Jana Černochová a dodává: „Čeští vojáci působící v krizových oblastech v zahraničí šíří dobré jméno naší země často výrazně účinněji, než to dělají mnozí politici. Patří jim za to velký dík.“

Dopoledne je Den válečných veteránů v Praze 2 vyhrazen vystoupením školáků a studentů, ale také soutěžím pro školáky a předváděcím akcím vojáků. Hlavní program zahájí ve 14:00 starostka Jana Černochová spolu se zástupci ministerstva obrany a Armády ČR. Celým odpolednem bude provázet historik a spisovatel, plk. Eduard Stehlík. Vojáci se postarají o vystavení armádní techniky a budou k dispozici pro dotazy zvídavých návštěvníků. Ve stáncích budou k mání produkty s vojenskou tematikou a spousta novinek pro milovníky vojenské historie.

Program dne doplní výstavy a promítání vojenských dokumentů. Pro zájemce jsou opět připraveny vlčí máky Prahy 2 zdarma. A za vojáky padlé v konfliktech počínaje první světovou válkou až do současnosti budou lidé na náměstí Míru moci kolem 16:00 zapálit obětní svíčky. Den bude zakončen modlitbou za padlé, vedenou jáhnem kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého, mjr. Jiřím Ignácem Laňkou.

Den válečných veteránů je významným dnem České republiky a mezinárodně uznávaným svátkem. Onoho 11. listopadu roku 1918, právě před 99 lety, byla v Compiégne podepsána mírová smlouva jako definitivní tečka za Velkou válkou – do té doby nejkrvavějším válečným konfliktem v lidských dějinách. Městská část Praha 2 se ke vzpomínce na oběti všech válek moderní doby připojuje letos už potřetí. Stejně jako vloni zazní báseň Johna McCraea „Na flanderských polích“, kterou kanadský chirurg, sloužící na západní frontě, napsal v reakci na smrt přítele.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama