Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2013 15:43:57 - kreczbachová

Cílem je odstranění nerovnosti při vymáhání pohledávek

Skutečně chce ODS zpřístupnit dávky životního minima exekucím? Proč proboha? Kde je důvod a smysl?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.05.2013 11:38:57 - Mgr. Jana Černochová

Dobrý den,

nejdříve musíme rozlišit dva pojmy. Životní minimum a existenční minimum. Pochopení rozdílu mezi těmito pojmy je základem pro kvalifikovanou diskusi, byť název životní minimum může být zavádějící.

Již dříve prezentovaná novela přinášela dvě změny, obě se týkaly pouze jedné z dávek vyplácené ze systému pomoci v hmotné nouzi a tím byl příspěvek na živobytí. Další dávky vyplácené podle zákona nebyly návrhem dotčeny, to znamená, že předkládaný návrh se vůbec netýkal dávek vyplácených v souvislosti s bydlením ani mimořádné okamžité pomoci. Návrhem nebyly dotčeny ani ostatní dávky vyplácené podle dalších zákonů, které dosud výkonu rozhodnutí nepodléhali, například v rámci systému státní sociální podpory je to opět příspěvek na bydlení. Návrhem nebyl dotčen ani příspěvek na péči

Cílem předkládaného návrhu bylo odstranění nerovnosti při vymáhání pohledávek. Podle platné právní úpravy jsou ti, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, prakticky nepostižitelní. Smyslem návrhu bylo vést lidi k odpovědnosti a omezit zneužívání sociálních dávek.