Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2012 11:28:32

Drastichová (VV): Srovnávací testy poskytnou zpětnou vazbu žákům i učitelům

Drastichová (VV): Srovnávací testy poskytnou zpětnou vazbu žákům i učitelům

Odstartovala generálka srovnávacích testů žáků 5. a 9. tříd základních škol. Jejím cílem je porovnat znalosti žáků a posoudit kvalitu výuky.

„Souhlasím s testováním už jen proto, že se tím přiblížíme opuštěným osnovám,“ říká poslankyně VV a členka školského výboru Jana Drastichová.

Po státní maturitě mají být srovnávací zkoušky dalším měřítkem, které poskytne přehled o kvalitě našich škol, v tomto případě těch základních. Doposud pro nás bylo jediným ukazatelem hodnocení OECD, kde v posledních letech zaznamenáváme setrvalý pokles v kvalitě školního vzdělávání. „Výsledky testů mají být i pro žáka srozumitelným vodítkem pro odstraňování znalostních nedostatků slabých míst a pro učitele ukazatelem slabých míst ve výuce,“ uvádí Jana Drastichová.

Právě OECD zavedení srovnávacích zkoušek žáků pátých a devátých tříd České republice doporučila jako celoplošný monitoring vzdělávání i jako pedagogický nástroj. „Školy díky tomu budou vědět, kde jejich žáci vynikají a kde naopak zaostávají, a můžou tomu přizpůsobit výuku. Žákovi  testy nemají říkat, jak bude úspěšný do budoucna. Ukážou mu pouze, jak zvládá učivo, které má podle externího standardu v rámci 5. či 9. ročníku zvládat,“ říká poslankyně, která nesdílí obavy některých škol, že neobstojí ve vzájemném porovnávání.  „Každá škola dostane pouze svoje výsledky a bude se moci srovnat pouze v obecné, nikoli konkrétní rovině. Navíc školám  testování ukáže přidanou hodnotu. Zatímco při předchozím testování dopadly špatně, při dalším se mohou zlepšit o řadu procent, i když třeba nedosáhnou průměru, a naopak ta škola, která průměru dosáhne, si může i pohoršit. Přinese to důležitou zpětnou vazbu i pro učitele v tom, kde pracovali dobře a kde musí něco na výuce zlepšit,“  vysvětluje poslankyně VV Drastichová.

Do generálky srovnávacích testů se zapojilo 165 000 žáků 5. a 9. tříd ze 3 700 škol.

Mgr. Jana Drastichová
poslankyně za Moravskoslezský kraj a předsedkyně krajské rady
členka Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout