Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2019 21:44:39

17. 12. schvalovat na vládě materiál, který není projednán s kraji, je nefér

17. 12. schvalovat na vládě materiál, který není projednán s kraji, je nefér

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 3. k bodu Postoj vlády k problémům s financováním sociálních služeb

Děkuji za slovo.

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych se i já vyjádřila k financování sociálních služeb. A dovolím si říci, že teď budu hovořit za všechny hejtmany a hejtmanky, protože toto je téma, které projednává jak sociální komise Asociace krajů, tak i Rada Asociace krajů, která je zastoupená všemi hejtmany.

Chtěla bych v úvodu poděkovat panu Kaňkovskému, že přišel s tímto návrhem, aby byl tento bod zařazen. Přesto bych se ráda v úvodu vrátila trochu do roku 2017, kdy se schvaloval rozpočet na rok 2018, kdy v původním návrhu rozpočtu bylo, že kraje obdrží pro poskytovatele sociálních služeb, budu hovořit zhruba, 12 mld. korun. Byla řada pozměňovacích návrhů, jeden z nich, a ten se prosadil, paní Aulické, je, že došlo k navýšení o 3 mld. korun. Bylo to opravdu historické, že se to podařilo a mohu konstatovat, že kraje opravdu v roce 2018 obdržely dostatek finančních prostředků v sociálních službách, přesto financovaly řadu služeb ze svých rozpočtů. Dnes tady zaznělo z úst paní ministryně, nevím, jestli jsem to dobře slyšela, že spolupodíl krajů je jedna desetina. S tím v žádném případě nemohu souhlasit a nedokážu vůbec říci, kdo ji tento údaj předal.

V tuto chvíli bych se vrátila do roku 2018, kdy jsme tady projednávali rozpočet na rok 2019 a řada poslanců zde vystupovala, že je nutné, aby se kapitola v rámci rozpočtu právě pro poskytovatele sociálních služeb navýšila, protože v částce, která je navržena, není zahrnuto sedmiprocentní navýšení platů a že je tam zhruba 5 %, že tam chybí další finanční prostředky jak na individuální projekty, tak i na reformu psychiatrické péče. Pak se tady opět podařilo po všech těch vystoupeních a z hlediska státního rozpočtu podpořit pozměňovací návrh paní Aulické a došlo k navýšení o 200 mil. korun. V tu chvíli jistě kraje nebyly v žádném případě spokojeny, ale říkaly si: dobře, mělo by to pokrýt zhruba 5 % - 2 % chybí. Ale když jsme tady všichni společně rozpočet schvalovali, nikdo netušil jednu důležitou věc, a to je, že 17. prosince bylo jednání vlády a na této vládě se předložil materiál, který nešel do připomínkového řízení a ke kterému se kraje nemohly v žádném případě vyjádřit. Tento bod byl na vládu zařazen během jednání a přinesl navýšení zvláštního příplatku ze 600 korun na 1820 korun. Opravdu bych považovala za férové, že pokud se chce navyšovat zvláštní příplatek, a chápu, že to bylo v souvislosti s tím, že došlo k navýšení zvláštních příplatků u zdravotních sester, že kraje o tom budou vědět, že se to s nimi nějakým způsobem projedná. A co považuji za úplně neférové, je, že to bylo 17. prosince, kdy už všechny kraje mají schválené své rozpočty, takže my jsme se tuto informaci dozvěděli od Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Jsem přesvědčena o tom, že se to všichni hejtmani dozvěděli od svých radních a náměstků, když za nimi přišli, že potřebují dofinancovat sociální služby v takto velkém objemu a částka, která se odhaduje, je 500 mil. korun. Souhlasím s tím, že čísla se velmi rozcházejí. Mám už asi čtvrtou nebo pátou tabulku, kterou jsem obdržela, přesto si myslím a oceňuji to, co tady zaznělo dneska z úst paní ministryně, že je ochotná si k těmto údajům sednout, protože se musíme bavit o věcech, které mám třeba v tuto chvíli na stole, a to je například to, že bylo schváleno 15 mld. 720 mil., ale mám informaci, že krajům se zatím rozdělilo 15 mld. 120 mil., takže to je věc, kterou si musíme ujasnit. Musíme si ujasnit výpadek evropských zdrojů na preventivní služby. Řada krajů říká, že bude několik měsíců, které budou muset financovat ze svých rozpočtů, dokud nebude znovu schválena žádost na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Paní ministryně tady dnes řekla, že lze projekty i prodloužit. Takže to je věc, kterou si nějakým způsobem musíme ujasnit.

Co určitě kraje budou požadovat a co považují za velmi neférové, je zvláštní příplatek, protože tam jde o to, že pro pracovníky v sociálních službách jsou to v tuto chvíli dva příplatky, na které mají nárok. A opravdu 17. prosince schvalovat na vládě materiál, který není projednán s kraji, kraje o něm nemají jakoukoliv informaci a dozvídají se tu informaci prakticky v únoru, tak to si myslím, že je vůči krajům velmi nefér. Asociace krajů bude mít své jednání 11. dubna v Plzeňském kraji. Paní ministryni práce a sociálních věcí jsme na toto jednání pozvali. Bohužel nám nepotvrdila účast. Podle informací, které mám z kanceláře Asociace, jsme dostali nabídnuto, že by přijel pan náměstek Povšík. Myslím si, že situace je natolik závažná a natolik důležitá, že pro hejtmany je hlavním partnerem ministr práce a sociálních věcí. Byli bychom velmi rádi, kdybyste to přehodnotila, paní ministryně, a na jednání Rady Asociace krajů přijela.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v řadách poslanců ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama