Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2022 7:33:00

Další prázdná, ale pro občana líbivá zpráva z hejtmanské kanceláře

Další prázdná, ale pro občana líbivá zpráva z hejtmanské kanceláře

Vedení Karlovarského kraje zveřejnilo zprávu o historicky nejvyšším zůstatku na bankovních účtech. Na první pohled a pro mnoho lidí skvělý fakt. Pro ty, kteří se alespoň trochu orientují ve světě financí, je ale prázdným plácnutím do vody.

 „Jsem moc ráda, že má kraj tolik peněz na svých bankovních účtech, ale výše zůstatků neříká, jak kraj v daném roce hospodařil. Jsou tam zahrnuty peníze, které jsou již vázané, jako jsou například získané prostředky v roce 2019 na Císařské lázně, nyní v objemu 200 milionů, kotlíkové dotace a další. Hejtman by měl také férově říci, že od roku 2021 se za vlády Andreje Babiše podstatně zvýšil příspěvek v rámci rozpočtového určení daní, což našemu kraji přineslo dalších minimálně 200 milionů. Důležitý je faktor, kolik kraj má volných ušetřených peněz a to také nevíme, protože říká, že předpoklad rozdílu příjmů a výdajů byl -923 milionů a skutečnost roku 2021 +403 miliony,“ říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová.

„Dovolila bych si srovnání s rokem 2020, kdy předpoklad byl -332 miliony a výsledek +1,422 miliardy! Z toho cca 700 milionů bylo vázaných a 700 milionů volných, tedy ušetřených. Všichni víte, že jsme kontrolovali každou objednávku, fakturu, smlouvu, všechna výběrová řízení nad 50 tisíc byla otevřená, a to se bohužel příchodem Petra Kulhánka všechno zrušilo,“ doplňuje Jana Mračková Vildumetzová. Za zveřejněním zmíněné zprávy o zůstatku na bankovních účtech tak vidí jen chabou snahu hejtmana a jeho kolegů o zviditelnění a zalíbení se voličům.

„Zároveň si koalice schválila řadu placených politiků v podobě uvolněných zastupitelů, kteří za nic neodpovídají, každý měsíc pobírají z rozpočtu 84 tisíc a k tomu další benefity, jako auta a asistenty. Doslova nás zvedá ze židle schválení půlmilionových odměn všem členům představenstva Karlovarské krajské nemocnice, která je v mínusu, a odměny si především zaslouží naši zdravotníci. Na druhou stranu každé zastupitelstvo prosíme, ať kraj navýší finanční prostředky seniorům na jejich aktivity, jako v minulých letech. Vždy je náš návrh zamítnut,“ vytýká vedení kraje místopředsedkyně sněmovny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama